האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.
סוכרת
סוכרת היא מחלה המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז (סוכר) בדם ובשתן. שורש המחלה והגורם לריכוז הסוכר הגבוה בדם בסוכרת סוג 2 הינו התנגדות לקליטת אינסולין ע"י תאי הגוף. האינסולין הינו הורמון המיוצר באופן טבעי בלבלב ומשוחרר לדם. כאשר אינסולין נקלט בתאי הגוף, הוא מאפשר להם לספוג סוכר ממחזור הדם. בשל התנגדות התאים לאינסולין, הסוכר נשאר בריכוזים גבוהים בדם.
חלק מתסמיני הסוכרת הינם: תחושת רעב מופרזת, צימאון מופרז, מתן שתן לעיתים קרובות, טשטוש ראיה, ירידה ב"אנרגיה", חולשה ועייפות, פגיעות לזיהומים. חלק מסיבוכי הסוכרת האפשריים הם: פגיעה בכלי הדם בעין ופגיעה בראיה, פגיעה בכלי הדם בכליות עד למצב של אי-ספיקת כליות, טרשת עורקים, פגיעה בעצבים וזיהומים חמורים ברגליים עד כדי צורך בקטיעה.
כיום כ-8.4% מאוכלוסיית העולם מעל גיל 20 חולים בסוכרת סוג 2. בישראל המצב הינו דומה למדי לממוצע העולמי; על פי נתוני סקר בריאות 2009 שבוצע ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה 8.5% מהאוכלוסייה מעל גיל 25 בישראל הינה סוכרתית.
ישנן מספר אפשרויות לטיפול טבעי בסוכרת, על פי הנחיית רופא במקביל לטיפול תרופתי. ראשית יש לבחור ולדבוק בתזונה מאוזנת המתאימה למצב הסוכרתי, כגון זאת המומלצת על ידי האגודה אמריקאית לסוכרת (ADA), בהתייעצות עם הרופא המטפל.
תכשירים מבוססי צמחי מרפא נחשבים כפופולאריים ברחבי העולם. חלקם עשוי לספק הקלה סימפטומטית ולסייע במניעת סוכרת, או סיוע במניעת הסיבוכים של המחלה. צמחים אחרים מסייעים בהקטנת התנגודת לאינסולין, וכתוצאה מכך הם יכולים לסייע לשמירה על רמה תקינה של הסוכר בדם.
לאחר הורדת רמת הסוכר בדם ניתן לחוש הקלה רבה בתופעות הסוכרת: שיפור ההרגשה הכללית, חיזוק הגוף והתגברות על תחושת העייפות; ריפוי "פצעי סוכרת" שנגרמו כתוצאה מחוסר בזרימת דם לאברי הגוף; שיפור הראיה; שיפור התפקוד המיני.
צמחים בחליטת גלודן
סטיביה, אקליפטוס, טיון, מרווה משולשת, עלי זית, לימונית, לואיזה, ג'ימנמה.
סטיביה – "צמח המרפא המתוק של פרגוואי". מוצאו ביערות הגשם של דרום אמריקה.
מתיקותה של הסטיביה והיותה נטולת קלוריות וסוכר מתירים את השימוש בה לסוכרתיים. בניגוד לתופעות לוואי שונות הקיימות בממתיקים מלאכותיים, אין לשימוש בסטיביה כל תופעות לוואי.
המעלה הגדולה השנייה של הסטיביה היא השפעתה על רמת הסוכר בדם ויכולתה לסייע באיזון רמות סוכר גבוהות. יתרונות נוספים של סטיביה על פני הסוכר: הקטנת הסיכון להצטברויות רובד חיידקים בשיניים, הפחתת תחושת הרעב וסיוע בתהליך ההרזיה, והקטנת הסיכון ליתר לחץ דם.
אקליפטוס – מסייע בהורדת רמת הסוכר בדם, בעל סגולות אנטיספטיות בולטות, מעולה לחיטוי דרכי הנשימה.
טיון – נחשב ל"מלך צמחי המרפא", שימושי בסיוע למגוון רחב של מכאובים ומחלות. מסייע בהורדת לחץ הדם ובסוכרת, אנטי בקטריאלי, אנטי פטרייתי.
מרווה משולשת – משמשת כצמח מרפא בכל ארצות הים התיכון. המרווה מרפה את כלי הדם ההיקפיים, מסייעת בהורדת רמת הסוכר בדם ובהמרצת מחזור הדם.
עלי זית – עלי הזית הוכחו כמסייעים מאוד בהורדת רמת הסוכר בדם ולחץ הדם וכן הם מגינים על פעילותו התקינה של הלב. עלי הזית מכילים ביו-פלאבונואידים הדרושים לתחזוקת דפנות כלי דם נימיים.
במחקר שנעשה באוניברסיטת "מסינה" באיטליה, לגבי השפעת השימוש בתמצית עלי הזית על בריאות הלב, הודגם כיצד האולרופאין מגביר את זרימת הדם אל הלב, ע"י הרחבת כלי הדם שלו והורדת לחץ הדם.
במחקר שנערך באוניברסיטת "מילנו" באיטליה נמצא, שתמצית עלי הזית פועלת כאנטי אוקסידנט. היא מעכבת ומקטינה את סיכון התהליך הגורם לפגיעה בכלי הדם, וכן מקטינה את הסיכון לדלקות, טרשת עורקים והיצרות כלי הדם. יתרון נוסף של השימוש בעלי הזית, הוא מניעת חמצון הכולסטרול הרע (LDL) ועקב כך מניעת פגיעה בכלי הדם הכליליים של הלב.
ג'ימנמה – נחשבת ברפואת הצמחים לצמח מוביל בטיפול בסוכרת. במחקרים רפואיים בחולדות סוכרתיות בעשורים האחרונים הוכח כי הג'ימנמה מפחיתה את רמות הסוכר בדם. במחקרים קליניים (עם בני אדם סוכרתיים) נמצא כי חלה ירידה בתלות בתרופות והוכח גם כי הג'מנמה מפחיתת תאבון ומעכבת את חוש הטעם המתוק.
להלן תקצירי מחקרים מדעיים על צמח הסטיביה המצוי בחליטת גלודן
עלי סטיביה ומשקל גוף – מחקרים
צמח הסטיביה, אשר מקורו ביערות הגשם של דרום אמריקה, ידוע בעליו המתוקים, חסרי קלוריות וסוכר, המשמשים בכך להמתקה גם עבור סוכרתיים. בנוסף, בשונה ממתיקים מלאכותיים שונים, השימוש בעלי הסטיביה נטול תופעות לוואי. לאור תכונות אלה של צמח הסטיביה, רבים כיום ברחבי העולם בוחרים להמתיק את מזונם באמצעות עלי הסטיביה, כחלק מתפריט הדיאטה. עובדה זו עוררה את סקרנותם של חוקרים שונים, לבדוק את ההשפעה של צריכת עלי סטיביה על משקל הגוף.
במחקר שפורסם בשנת 2020 בכתב העת The Journal of Nutrition, בחנו החוקרים כיצד צריכת משקה המומתק בסטיביה משפיע על תאבון ותחושת שובע לעומת ממתיקים אחרים המבוססים על גלוקוז או סוכרוז. החוקרים הקצו אקראית את הנבדקים לקבל משקאות שונים לפני ארוחת הצהריים שלהם בלי שידעו מה הוא אותו המשקה שהם צורכים. על מנת למדוד את רמת התיאבון של הנבדקים, הם התבקשו על ידי החוקרים לדרג את מידת התאבון שלהם על סולם של בין 0 ל-100. ממצאיי הניסוי הראו ששימוש במשקה שהומתק באמצעות סטיביה, הוביל לירידה בתאבון לטווח קצר ולתחושת שובע לעומת צריכת משקאות שהומתקו בסוכר.[1]
במחקר אחר שפורסם לאחרונה בכתב העת Nutrients, ערכו החוקרים ניסוי אקראי מבוקר. הם לקחו 28 נבדקים וחלקו אותם באופן אקראי לשתי קבוצות: לקבוצת טיפול, בה קיבלו הנבדקים על בסיס יומי תמצית של עלי סטיביה. ולקבוצת ביקורת, שבה הנבדקים לא קיבלו כל טיפול. במשך 12 שבועות עקבו החוקרים אחר שתי הקבוצות, כאשר בתום התקופה, החוקרים מצאו הבדל מובהק סטטיסטית ביניהן- בעוד שהנבדקים בקבוצת הביקורת עלו במשקל, למעשה הנבדקים בקבוצת הטיפול, אלה שצרכו את עלי הסטיביה באופן יומי, שמרו על משקלם. מכיוון שמדובר בניסוי אקראי מבוקר, אפשר לקבוע ברמת ביטחון גבוהה במיוחד שהמשקל הנמוך יותר בקרב הנבדקים בקבוצת הטיפול הוא תוצאה ישירה של צריכת עלי הסטיביה. החוקרים הסיקו כי סטיביה מסייעת לשמירת משקל.[2]
התוצאות של שני ניסויים אלה מספקות ראיות ברורות לכך שצמח הסטיביה, לא רק שאיננו מכיל קלוריות, אלא גם תורם לתחושת שובע ומסייע לירידה במשקל הגוף.
ביבליוגרפיה
[1] Stamataki, N.S., Crooks, B., Ahmed, A. and McLaughlin, J.T., 2020. Effects of the Daily Consumption of Stevia on Glucose Homeostasis, Body Weight, and Energy Intake: A Randomised Open-Label 12-Week Trial in Healthy Adults. Nutrients, 12(10), p.3049.
[2] Stamataki, N.S., Scott, C., Elliott, R., McKie, S., Bosscher, D. and McLaughlin, J.T., 2020. Stevia beverage consumption prior to lunch reduces appetite and total energy intake without affecting glycemia or attentional bias to food cues: A double-blind randomized controlled trial in healthy adults. The Journal of Nutrition, 150(5), pp.1126-1134.
להלן תקצירי מחקרים מדעיים על עלי אקליפטוס המצויים בחליטת גלודן
מחקרים על ההשפעה של עלי אקליפטוס על רמת הסוכר בדם וירידה במשקל
פֿרוקטוז, הנקרא גם סוכר פירות, הוא חד-סוכר המצוי במזונות רבים. יחד עם הגלוקוז, הפרוקטוז הוא אחד מסוכרי הדם. צריכת פֿרוקטוז ובמיוחד פרוקטוז מעובד בכמויות גבוהות עלולה להזיק לגוף בעקבות פיתוח עמידות לאינסולין. לכן, צריכה מופרזת של פרוקטוז עלולה להגדיל את הסיכויים להופעה או החמרה של סוכרת. יתרה מזאת, עודף פרוקטוז יכול לגרום להשמנת יתר ועל ידי כך להוביל ליתר לחץ דם ולמחלות שונות.
בשנים האחרונות, מחקרים מדעיים שנערכו ביפן מצאו שעלי אקליפטוס, אשר במשך שנים שימשו לטיפול בסוכרת ברפואה המסורתית, אכן מעכבים את ספיגת הפרוקטוז בגוף וגורמים לירידה במשקל.
מחקר אחד בחן את ההשפעות של תמצית עלי אקליפטוס על רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה בבני אדם. החוקרים ערכו ניסוי אקראי מבוקר על מנת לזהות את ההשפעה הסיבתית של צריכת עלי האקליפטוס. כלומר, הם הקצו את הטיפול באופן רנדומלי לחלק מהנבדקים, בעוד שהחלק האחר הוקצה אקראית לקבל פלציבו בלבד (תרופת דמה). הליך הקצאת הטיפול היה כפול-סמיות: הנבדקים לא ידעו האם קיבלו את הטיפול האמיתי או את הפלציבו, וגם המדענים לא ידעו מי מהמטופלים קיבל את הטיפול/פלציבו עד לשלב ניתוח הנתונים. ממצאי המחקר הראו, כי טיפול של 3 גרם תמצית עלי אקליפטוס כחמש דקות לפני צריכת מזון, גרם לירידה מובהקת בריכוז הפרוקטוז בדם. תוצאות אלו מצביעות על כך, שעלי אקליפטוס מפחיתים את העלייה החריפה ברמות הפרוקטוז בדם לאחר צריכת סוכרים על ידי עיכוב ספיגת פרוקטוז במעי.
מחקר נוסף בדק גם הוא באמצעות ניסוי אקראי מבוקר כפול סמיות של מדגם גדול יותר של נבדקים כיצד משפיעים עלי האקליפטוס על השמנת יתר. החוקרים גייסו 198 נבדקים וחילקו אותם אקראית לשתי קבוצות. קבוצת הטיפול קיבלה כ-3 גרם עלי אקליפטוס ליום במשך 12 שבועות. קבוצת הביקורת קיבלה פלציבו במינון ומשך זמן זהים. תוצאות הניסוי הראו כי אזור השומן הבטני של הנבדקים בקבוצת הטיפול ירד באופן משמעותי בסוף התקופה בהשוואה לקבוצת הביקורת. לאחר 12 שבועות, ההפחתה בשומן הבטני היתה גדולה ומובהקת סטטיסטית. היקף המותניים וה-BMI היו נמוכים משמעותית בקבוצת הטיפול בהשוואה לקבוצת הפלצבו. מסקנת החוקרים היתה שתמצית עלי אקליפטוס עשויה להיות יעילה נגד השמנת יתר ומחלות נלוות.
ביבליוגרפיה
[1] Sugimoto K., Fujisawa H., Takeuchi H., Nakagawa K., Yamamoto K., Suzuki N., Yamashita S., Takahashi Y., Kakinuma T., Baba A., Takara T., Yamanouchi T. Anti-obesity effect of eucalyptus leaf extract containing oenothein B in healthy Japanese adults; a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group study. Functional Foods in Health and Disease. 2022; 12(5): 1-26
[2] Sugimoto, K., Kawasaki, T., Tomoda, M., Nakagawa, K., Hayashi, S., Inui, H., Kajimoto, Y. and Yamanouchi, T., 2010. Lowering of postprandial hyperfructosemia in humans by eucalyptus leaf extract: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Food science and technology research, 16(5), pp.509-512.
להלן תקצירי מחקרים מדעיים על עלי זית המצויים בחליטת גלודן
מחקרים מדעיים על עלי זית וסוכרת סוג 2
עלי ופירות עץ הזית שימשו כתרופה מסורתית באירופה ובמזרח התיכון במשך שנים רבות ובצורות מגוונות – בתמצית, חליטה, אבקה או שמן.
במחקר שפורסם בכתב העת Journal of medicinal food בשנת 2012, חוקרים ערכו ניסוי קליני מבוקר כדי לבדוק את ההשפעה של צריכה של עלי זית על רמת איזון הסוכר בדם בקרב חולי סוכרת סוג 2. החוקרים חילקו את 79 הנבדקים לשתי קבוצות באופן אקראי—קבוצת הטיפול שקיבלה מנה יומית של 500 מ"ג תמצית עלי זית בטבליות במשך שלושה וחצי חודשים, וקבוצת הביקורת שקיבלה תרופת דמה במינון זהה. תוצאות הניסוי הראו שרמת הסוכר בדם של הנבדקים בקבוצת הטיפול היתה נמוכה משמעותית מרמת הסוכר בדם של הנבדקים בקבוצת הביקורת. על בסיס ראיות מבדיקה של מכרסמים במעבדה, החוקרים טענו כי יתכן שעלי זית מורידים את רמות הסוכר בדם של בני אדם באמצעות צמצום ספיגת עמילן בגוף.
סגולות עץ הזית נבדקו גם במחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Nutrition & Diabetes. מחקר זה הוא מטא-אנליזה, כלומר, ניתוח סטטיסטי שבוחן באופן משולב מחקרים רבים שבדקו תופעה מסוימת בעבר. המחקר בחן את ההשפעה של צריכת שמן זית על סוכרת סוג 2 ב-29 ניסויים ובמדגם נוסף שכלל 15,784 חולי סוכרת. ממצא אחד הצביע על ירידה של כ-16% בסיכון לחלות בסוכרת באמצעות צריכה של שמן זית. ממצא נוסף של המחקר הוא שבקרב חולי סוכרת, צריכת שמן זית מורידה משמעותית את רמות הסוכר בדם ומשפרת את תפקוד האינסולין בגוף. על בסיס ממצאים אלה, בין היתר, הסיקו החוקרים שצריכת שמן זית יכולה לסייע במניעה ובניהול סוכרת סוג 2.
ביבליוגרפיה
[1] Schwingshackl, L., Lampousi, A.M., Portillo, M.P., Romaguera, D., Hoffmann, G. and Boeing, H., 2017. Olive oil in the prevention and management of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of cohort studies and intervention trials. Nutrition & diabetes, 7(4), pp.e262-e262.
[2] Wainstein, J., Ganz, T., Boaz, M., Bar Dayan, Y., Dolev, E., Kerem, Z. and Madar, Z., 2012. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats. Journal of medicinal food, 15(7), pp.605-610.
רמות סוכר גבוהות בדם וסכנות הקורונה
לא רק חולי סוכרת מאובחנים: מחקר חדש מראה כי גם אנשים שאינם חולי סוכרת אך רמות הסוכר בדמם גבוהות נמצאים בסכנה מסיבוכי קורונה
כמעט שנתיים לאחר התפרצות מגפת הקורונה, אנו עדיין נמצאים בנקודה שבה רב הנסתר על הגלוי. עם זאת, מידי יום נערכים מחקרים רבים במטרה לאסוף מידע שיסייע בהתמודדות עם הנגיף ובהתמודדות עם מחלות רקע בתקופת הקורונה.
אחד מן הנושאים שזוכה לעניין רב בקרב קהילת החוקרים הוא הקשר שבין מחלת הסוכרת לבין נגיף הקורונה.
סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז (סוכר) בדם. האבחנה לסוכרת מתקבלת כאשר ריכוז הסוכר בדם עולה על 125 מיליגרם לדציליטר (עשירית ליטר). בסוכרת מסוג 2, שבה עוסק מאמר זה, תאי הגוף מתנגדים לקליטת הורמון האינסולין וכך הסוכר נשאר בריכוזים גבוהים בדם אך לא חודר לתאי הגוף, שם הוא חיוני להפקת אנרגיה ולתפקוד תקין של הגוף. הסכנה שנובעת מערכי סוכר גבוהים בזרם הדם, היא הפגיעה בכלי הדם הגדולים והקטנים, היוצרת בעקבות כך פגיעה באיברים רבים, כגון כליות, עיניים, לב וגפיים. לכן, סוכרתיים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחוות סיבוכים רציניים מהידבקות בכל ווירוס, ובכלל זה בהדבקות מווירוס הקורונה.
ואכן, מהמחקרים שנערכו בתקופה האחרונה על הקשר שבין סוכרת לקורונה עולה ממצא ברור. על אף שהסיכון אצל חולי סוכרת להידבק בנגיף הקורונה אינו גבוה יותר בהשוואה ליתר האוכלוסייה, הסיכון עבורם לפתח מחלה קשה עם סיבוכים גבוה יותר משמעותית. כבר במחקר הראשון בנושא שפורסם במאי 2020 בכתב העת המדעי ‘Diabetologia’, נמצא כי אחד מכל עשרה חולי נגיף הקורונה הסובלים מסוכרת מת במהלך שבעת הימים הראשונים לאשפוז, ואחד מכל חמישה נזקק למכונת הנשמה. ובנובמבר 2020 פרסם ארגון הסוכרת האמריקאי כי 40% ממקרי המוות שנרשמו כתוצאה מנגיף הקורונה היו בקרב אנשים החולים בסוכרת.
אך מסתבר שהסיכון המוגבר לפתח מחלה קשה עם סיבוכים איננו מאפיין רק חולי סוכרת מאובחנים, אלא גם אנשים שאינם חולי סוכרת אך רמות הסוכר בדמם גבוהה. ביולי האחרון התפרסם בכתב העת PLOS ONE מחקר ישראלי חדש, שנערך על ידי חוקרים מבית חולים הדסה, מקופת החולים מאוחדת, מהאוניברסיטה העברית ומהמרכז האקדמי לב. מחקר זה חושף את הסיכון שקיים לתחלואה חמורה יותר בקורונה עד לכדי מוות, גם בקרב אנשים שריכוז הגלוקוז בדמם עולה על 105 מיליגרם לדציליטר, בעוד שכאמור סוכרת מוגדרת רשמית כשריכוז הגלוקוז בדם עולה על 125 מיליגרם לדציליטר. במילים אחרות, גם אנשים עם ערכי סוכר גבוהים, על אף שאינם מגיעים לרמה המגדירה אותם כחולי סוכרת, חשופים לסכנה גדולה יותר לחוות סיבוכים רציניים מהידבקות בנגיף הקורונה.
באותו המחקר, חשפו החוקרים הישראלים ממצא חדשני נוסף, המלמד על התגברות סיכוני התחלואה הקשה בקרב סוכרתיים הנוטלים תרופות המפחיתות את ערכי הסוכר בדמם מתחת ל-80 מיליגרם לדציליטר.
פעמים רבות מומלץ גם על טיפול טבעי במקביל לטיפול התרופתי, תוך התייעצות עם הרופא המטפל. אך נראה, כי הממצא הישראלי החדש שופך עתה אור נוסף על החשיבות והתרומה שיכולים להיות טמונים בטיפול הטבעי עבור בעלי ערכי סוכר גבוה בדם, ובפרט סוכרתיים, בהקשר של מחלת הקורונה.
בנוסף להקפדה על תזונה מאוזנת ועל ביצוע פעילות גופנית, בהתאם להמלצות הרופא המטפל, ישנם מספר צמחי מרפא המסייעים להמרצת מחזור הדם ולהורדת רמת הסוכר בדם.
ברפואת הצמחים, הג'ימנמה נחשבת לצמח המוביל בטיפול בסוכרת. היא מפחיתה את רמות הסוכר בדם, מפחיתה תאבון ומעכבת את חוש הטעם המתוק. הטיון דביק זכה לכינוי "מלך צמחי המרפא" בשל סגולותיו המסייעות בהתמודדות עם מגוון רחב של מכאובים ומחלות. בין היתר הוא מסייע בהורדת לחץ הדם ובסוכרת. כך גם עלי הזית, ידועים ביכולתם לסייע בהורדת רמת הסוכר בדם, בהורדת רמת הכולסטרול ולחץ הדם, וכן בהגנתם על הלב. עלי האקליפטוס הם בעלי סגולות אנטיספטיות, היעילים לחיטוי דרכי הנשימה ומסייעים בהורדת רמת הסוכר בדם. וצמח הסטיביה, בנוסף להיותו צמח מתוק ללא קלוריות וסוכר, למעשה אף מסייע באיזון רמות סוכר גבוהות. הסטיביה מפחיתה את תחושת הרעב ובכך מסייעת גם בתהליך ההרזיה ומקטינה את הסיכון ליתר לחץ דם.
צמחי מרפא אלה יכולים לסייע גם לסובלים מעודף משקל, שהוא גורם נוסף שנמצא במחקר כאחד מגורמי הסיכון העיקרי לסיבוכים רציניים מנגיף הקורנה, הקשורים הן בגידול הסיכון להנשמה מלאכותית והן בגידול הסיכון לתמותה. "השמנה הופכת לגורם סיכון עיקרי למחלה קשה הן בקרב אנשים עם סוכרת וגם כאלה שאינם חולים במחלה", אמר ד"ר רוברט אקל נשיא הרפואה והמדע באיגוד האמריקני לסוכרת.
את השילוב הייחודי של צמחי מרפא אלה ניתן למצוא בתה 'גלוקודן', אותו פיתחה ומייצרת חברת 'נופר מוצרים טבעיים'.
תזונה להורדת הסוכר בדם
על בסיס נתונים משנת 2019 של הפדרציה הבינלאומית לסוכרת, שיעור הסוכרת בקרב בני 20 עד 79 בישראל עומד על 9.7%, לעומת 6.3% בלבד במדינות אירופה.
סוכר גבוה בדם, או היפרגליקמיה, עלול לגרום לסיבוכים בריאותיים ארוכי טווח כמו מחלות לב וכלי דם, נזק עצבי, דלקות חניכיים ואפילו בעיות עיניים. ההיפרגליקמיה כאמור יכולה גם לפגוע בכלי הדם, ובכך להגביר את הסבירות למחלות לב, שבץ ומחלות כליות.
בנוסף לאלו הסובלים ממחלת הסוכרת, ישנם גם לא מעט מבוגרים הלוקים במחלת טרום סכרת ורבים מהם אף אינם מודיעים לכך. לפיכך, חלקים גדולים מאוד באוכלוסיה יכולים להפיק תועלת מרמות נמוכות יותר של גלוקוז בדם אשר יכולים לתרום בירידה במשקל, בהפחתת לחץ הדם ובשיפור הבריאות הכללית. איך מתחילים?
דרך אחת שיכולה להועיל היא חשיבה מחודשת על הרגלי אכילה ואימוץ של מאכלים המסייעים בהורדת רמות הסוכר בדם.
להלן עשרה מאכלים שיכולים לעשות את ההבדל:
פירות יער – מחקרים רבים מצאו קשר בין צריכת פירות יער לבין רמות סוכר מאוזנות בדם. פירות יער כמו תותים, אוכמניות, פטל, פטל שחור וחמוציות, מספקים מקור טוב לסיבים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון בריאים. מחקר משנת 2019 שפורסם בכתב העת National Library of Medicine מצא שאכילת 2 כוסות פטל יחד עם ארוחה עתירת פחמימות (כמו פיצה או פסטה) הפחיתה משמעותית את ייצור האינסולין לאחר הארוחה ואת רמות הסוכר בדם במבוגרים עם טרום סוכרת, בהשוואה לקבוצת הביקורת. פירות יער גם משפרים את הרגישות לאינסולין ומשפרים את פינוי הגלוקוז מהדם.
הוספת חופן פירות יער ליוגורט או לשיבולת השועל בארוחת הבוקר תסייע בהשגת יתרונות אלה עבור כל היום.
עלים ירוקים – תרד, קולרדים וקייל הם עלים ירוקים כהים, הדלים בקלוריות ובפחממות, ועשירים במינרלים, כדוגמת מגנזיום, המסייע בהורדת הסיכון לסוכרת מסוג 2. בנוסף, הם עשירים בוויטמינים, לרבות ויטמינים A, C, E, ברזל, סידן ואשלגן. הם מכילים גם ויטמין K, התורם לריפוי כלי הדם ולהורדת לחץ דם גבוה. גם הסיבים התזונתיים המצויים בירקות אלה, למעשה יכולים לשפר את רמות הגלוקוז בדם. לאור יתרונותיהם הרבים, ממליץ האיגוד האמריקאי לסוכרת להוסיף עלים ירוקים כהים לסלטים, מרקים ותבשלים, כך שיהוו חלק מהתזונה היומית.
דגים – דגים כמו סלמון, טונה, פורל סרדינים, המכונים לעיתים "דגים שומניים", הם דגים עשירים בחומצת שומן אומגה 3, הידועים בתרומתם להפחתת הסיכון לדלקות ולמחלות לב, ובסיועם לשיפור רמות הסוכר בדם. מחקר משנת 2017 שפורסם בכתב העת National Library of Medicine, בדק את ההשפעה של צריכת דגים שומניים ושל דגים דלי שומן על אוכלוסיית מבוגרים הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר. נמצא, כי צריכה גבוהה של דגים שומניים -- 750 גרם בשבוע במשך 8 שבועות -- השפיעה באופן משמעותי על ויסות הגלוקוז בדם לאחר הארוחה, בהשוואה לאלו שאכלו דגים דלי שומן. השפעה זו על רמות הסוכר בדם, עשויה למנוע או לעכב את התפתחות סוכרת סוג 2 על אוכלוסייה זו. המלצת האיגוד האמריקאי לסוכרת, היא אכילת דגים, במיוחד שומניים, פעמיים בשבוע. כאשר יש להימנע מדגים מטוגנים או מצופים בלחם ולבחור בצליה, אפיה או גריל.
אגוזים – גרם אחד של אגוזים ביום מסייע בצריכת שומנים בריאים לגוף, כמו גם בצריכת מגנזיום וסיבים תזונתיים. אגוזי מלך עשירים במיוחד בסוג של אומגה 3 הנקרא חומצה אלפא-ליפואית (ALA). בדומה לסוגי אומגה 3 אחרים, ALA חשוב לבריאות הלב. אנשים עם סוכרת עשויים להיות בסיכון גבוה יותר למחלות לב או לשבץ מוחי, ולכן חשובה במיוחד עבורם צריכה של חומצות שומן אלו. כך לדוגמה נמצא במחקר משנת 2018 שפורסם בכתב העת Diabetes Metabolism Research and Reviews, כי אכילת אגוזי מלך קשורה לשכיחות נמוכה יותר של סוכרת.
אגוזי מלך מספקים גם חומרים מזינים מרכזיים נוספים, כמו חלבון, ויטמין B6 וברזל.
לאור היתרונות הללו, מומלץ להוסיף חופן אגוזים, בדגש על אגוזי מלך, לתזונה היומית.
זרעי פשתן – גם זרעי פשתן עשירים בסיבים תזונתיים ובשומנים חיוניים המכילים 3 גרם פחמימות למנה בלבד. וגם הם מומלצים כתוספת מצוינת בתזונת סוכרת, מתוך תרומתם לוויסות רמות הסוכר בדם.
במחקר שפורסם בשנת 2019 בכתב העת National Library of Medicine, אשר נערך בקרב אוכלוסייה עם סוכרת מסוג 2, נמצא כי אלה מקבוצת הטיפול אשר צרכו כל יום במשך 8 שבועות – 200 גרם יוגורט 2.5% שומן בתוספת של 30 גרם זרעי פשתן, חוו שיפורים משמעותיים ברמות ה – Hemoglobin A1C. זאת בהשוואה לאלה מקבוצת הביקורת, אשר אכלו את היוגורט ללא זרעי פשתן. בנוסף, במחקר מטה אנליזה שפורסם בשנת 2018 באותו כתב עת, בו סוקרו 25 מחקרים, נמצא בכולם כי אכילה של זרעי פשתן שלמים הובילה ישירות לשיפורים משמעותיים ברמות הסוכר בדם.
לקריאה על סיבי נופר, סיבים תזונתיים טבעיים המכילים גם זרעי פשתן - לחץ כאן.
שעועית - שעועית עשירה בחלבון, במגוון ויטמינים ומינרלים ובסיבים תזונתיים, ללא השומן הרווי המצוי בחלק מהחלבונים מן החי. מחקרים הראו שהשעועית משפרת ומחזקת את מערכת העיכול ומונעת עליות של הסוכר בדם לאחר ארוחות. יתרה מזאת, השעועית נמצאה אף כמסייעת במניעת הופעת הסוכרת. בנוסף, על פי האיגוד האמריקאי לסוכרת, השעועית מסייעת גם לשיפור רמות הכולסטרול ובכך תורמת לבריאות הלב וכלי הדם. האיגוד לסוכרת ממליץ להחליף את צריכת הבשר האדום במנת שעועית.
דגנים מלאים – דגנים מלאים כדוגמת שיבולת שועל, קינואה, שעורה, שיפון, חיטה מלאה ואורז מלא, עשירים בוויטמינים ומינרלים כמו מגנזיום, כרום, ויטמין B, ברזל וחומצה פולית. בנוסף, מזונות אלה עשירים בסיבים מסיסים ומכילים רמות נמוכות יותר של סוכר מאשר פחמימות אחרות. כך שהבחירה בדגנים מלאים על פני פחמימות ריקות, כלומר על פני מאכלים עשירים בקלוריות אך נמוכים בחומרים מזינים, יכולה לסייע בהורדת הסוכר והכולסטרול בדם.
לקריאה על סיבי נופר, סיבים תזונתיים טבעיים המכילים דגנים מלאים - לחץ כאן.
פרי הדר – פירות הדר, כדוגמת אשכוליות, תפוזים, לימונים וליים, מכילים פחות קלוריות ופחמימות ממרבית הפירות. בנוסף, הם נחשבים לפירות בעלי אינדקס גליקמי נמוך, שהמשמעות היא שמפורשת מהם רמה נמוכה יותר של אינסולין ושליטה טובה יותר ברמות הסוכר בדם לאורך זמן. פירות הדר מהווים גם מקור טוב לסיבים תזונתיים, ויטמין C, מינרלים ונוגדי חמצון בריאים. במחקר שפורסם במרץ 2019 בכתב העת National Library of Medicine, נמצא כי תכולת הסיבים הגבוהה של פירות אלה והתרכובות הצמחיות שהם מכילים, כמו נרינגנין, תורמים לתכונותיהם האנטי-סוכרתיות, המסייעות במניעת התפתחות סוכרת מסוג 2 בקרב טרום סוכרתיים ובוויסות הסוכר בדם אצל הסובלים מסוכרת.
אכילה קבועה של פירות הדר עשויה לשפר את הרגישות לאינסולין, להפחית את עליות הסוכר בדם וכן את רמות ה HbA1c.
ביצים – ביצים עשירים בחלבונים, וויטמינים ומינרלים חיוניים, ללא פחמימות. כאשר אכילה מתונה שלהם יכולה לתרום לתזונה בריאה, לתחושת שובע ממושכת ולשיפור השליטה ברמת הסוכר בדם.
במחקר שפורסם באוגוסט 2018 בכתב העת National Library of Medicine נמצא כי בעקבות אכילת לפחות ביצה אחת ביום חלה ירידה מובהקת סטטיסטית של 4.4% ברמת הסוכר בדם בצום בקרב נבדקים בעלי סוכרת סוג 2 או כאלה שסבלו מעודף משקל והשמנת יתר עם טרום סוכרת.
בנוסף, במחקר שפורסם באותו כתב עת, ואשר התבצע במשך 14 שנים על אוכלוסיית גברים אוקראינים, נמצא, כי צריכה קבועה של 2-4 ביצים בשבוע הפחיתה את הסיכון לסוכרת ב- 40%, בהשוואה לאלו שאכלו ביצים רק פעם אחת בשבוע.
אבוקדו - פרי הפלא שטעמו אהוב על אנשים רבים כל כך עשיר גם בשומן חיוני ובנוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, המסייעים בהורדת רמות הסוכר בדם. ואכן, מחקרים רבים הראו שצריכת אבוקדו קשורה בסיכון נמוך יותר לפתח תסמונת מטבולית, כולל טרום סוכרת וסוכרת מסוג 2.
שילוב מתון של אבוקדו לתזונה היומית יכול לסייע לתחושת שובע לאורך זמן ויסייע בבחירת מזון בריא ומזין יותר לגוף.