האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.
סוכרת
סוכרת היא מחלה המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז (סוכר) בדם ובשתן. שורש המחלה והגורם לריכוז הסוכר הגבוה בדם בסוכרת סוג 2 הינו התנגדות לקליטת אינסולין ע"י תאי הגוף. האינסולין הינו הורמון המיוצר באופן טבעי בלבלב ומשוחרר לדם. כאשר אינסולין נקלט בתאי הגוף, הוא מאפשר להם לספוג סוכר ממחזור הדם. בשל התנגדות התאים לאינסולין, הסוכר נשאר בריכוזים גבוהים בדם.
חלק מתסמיני הסוכרת הינם: תחושת רעב מופרזת, צימאון מופרז, מתן שתן לעיתים קרובות, טשטוש ראיה, ירידה ב"אנרגיה", חולשה ועייפות, פגיעות לזיהומים. חלק מסיבוכי הסוכרת האפשריים הם: פגיעה בכלי הדם בעין ופגיעה בראיה, פגיעה בכלי הדם בכליות עד למצב של אי-ספיקת כליות, טרשת עורקים, פגיעה בעצבים וזיהומים חמורים ברגליים עד כדי צורך בקטיעה.
כיום כ-8.4% מאוכלוסיית העולם מעל גיל 20 חולים בסוכרת סוג 2. בישראל המצב הינו דומה למדי לממוצע העולמי; על פי נתוני סקר בריאות 2009 שבוצע ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה 8.5% מהאוכלוסייה מעל גיל 25 בישראל הינה סוכרתית.
ישנן מספר אפשרויות לטיפול טבעי בסוכרת, על פי הנחיית רופא במקביל לטיפול תרופתי. ראשית יש לבחור ולדבוק בתזונה מאוזנת המתאימה למצב הסוכרתי, כגון זאת המומלצת על ידי האגודה אמריקאית לסוכרת (ADA), בהתייעצות עם הרופא המטפל.
תכשירים מבוססי צמחי מרפא נחשבים כפופולאריים ברחבי העולם. חלקם עשוי לספק הקלה סימפטומטית ולסייע במניעת סוכרת, או סיוע במניעת הסיבוכים של המחלה. צמחים אחרים מסייעים בהקטנת התנגודת לאינסולין, וכתוצאה מכך הם יכולים לסייע לשמירה על רמה תקינה של הסוכר בדם.
לאחר הורדת רמת הסוכר בדם ניתן לחוש הקלה רבה בתופעות הסוכרת: שיפור ההרגשה הכללית, חיזוק הגוף והתגברות על תחושת העייפות; ריפוי "פצעי סוכרת" שנגרמו כתוצאה מחוסר בזרימת דם לאברי הגוף; שיפור הראיה; שיפור התפקוד המיני.
צמחים בחליטת גלודן
סטיביה, אקליפטוס, טיון, מרווה משולשת, עלי זית, לימונית, לואיזה, ג'ימנמה.
סטיביה – "צמח המרפא המתוק של פרגוואי". מוצאו ביערות הגשם של דרום אמריקה.
מתיקותה של הסטיביה והיותה נטולת קלוריות וסוכר מתירים את השימוש בה לסוכרתיים. בניגוד לתופעות לוואי שונות הקיימות בממתיקים מלאכותיים, אין לשימוש בסטיביה כל תופעות לוואי.
המעלה הגדולה השנייה של הסטיביה היא השפעתה על רמת הסוכר בדם ויכולתה לסייע באיזון רמות סוכר גבוהות. יתרונות נוספים של סטיביה על פני הסוכר: הקטנת הסיכון להצטברויות רובד חיידקים בשיניים, הפחתת תחושת הרעב וסיוע בתהליך ההרזיה, והקטנת הסיכון ליתר לחץ דם.
אקליפטוס – מסייע בהורדת רמת הסוכר בדם, בעל סגולות אנטיספטיות בולטות, מעולה לחיטוי דרכי הנשימה.
טיון – נחשב ל"מלך צמחי המרפא", שימושי בסיוע למגוון רחב של מכאובים ומחלות. מסייע בהורדת לחץ הדם ובסוכרת, אנטי בקטריאלי, אנטי פטרייתי.
מרווה משולשת – משמשת כצמח מרפא בכל ארצות הים התיכון. המרווה מרפה את כלי הדם ההיקפיים, מסייעת בהורדת רמת הסוכר בדם ובהמרצת מחזור הדם.
עלי זית – עלי הזית הוכחו כמסייעים מאוד בהורדת רמת הסוכר בדם ולחץ הדם וכן הם מגינים על פעילותו התקינה של הלב. עלי הזית מכילים ביו-פלאבונואידים הדרושים לתחזוקת דפנות כלי דם נימיים.
במחקר שנעשה באוניברסיטת "מסינה" באיטליה, לגבי השפעת השימוש בתמצית עלי הזית על בריאות הלב, הודגם כיצד האולרופאין מגביר את זרימת הדם אל הלב, ע"י הרחבת כלי הדם שלו והורדת לחץ הדם.
במחקר שנערך באוניברסיטת "מילנו" באיטליה נמצא, שתמצית עלי הזית פועלת כאנטי אוקסידנט. היא מעכבת ומקטינה את סיכון התהליך הגורם לפגיעה בכלי הדם, וכן מקטינה את הסיכון לדלקות, טרשת עורקים והיצרות כלי הדם. יתרון נוסף של השימוש בעלי הזית, הוא מניעת חמצון הכולסטרול הרע (LDL) ועקב כך מניעת פגיעה בכלי הדם הכליליים של הלב.
ג'ימנמה – נחשבת ברפואת הצמחים לצמח מוביל בטיפול בסוכרת. במחקרים רפואיים בחולדות סוכרתיות בעשורים האחרונים הוכח כי הג'ימנמה מפחיתה את רמות הסוכר בדם. במחקרים קליניים (עם בני אדם סוכרתיים) נמצא כי חלה ירידה בתלות בתרופות והוכח גם כי הג'מנמה מפחיתת תאבון ומעכבת את חוש הטעם המתוק.
להלן תקצירי מחקרים מדעיים על צמח הסטיביה המצוי בחליטת גלודן
עלי סטיביה ומשקל גוף – מחקרים
צמח הסטיביה, אשר מקורו ביערות הגשם של דרום אמריקה, ידוע בעליו המתוקים, חסרי קלוריות וסוכר, המשמשים בכך להמתקה גם עבור סוכרתיים. בנוסף, בשונה ממתיקים מלאכותיים שונים, השימוש בעלי הסטיביה נטול תופעות לוואי. לאור תכונות אלה של צמח הסטיביה, רבים כיום ברחבי העולם בוחרים להמתיק את מזונם באמצעות עלי הסטיביה, כחלק מתפריט הדיאטה. עובדה זו עוררה את סקרנותם של חוקרים שונים, לבדוק את ההשפעה של צריכת עלי סטיביה על משקל הגוף.
במחקר שפורסם בשנת 2020 בכתב העת The Journal of Nutrition, בחנו החוקרים כיצד צריכת משקה המומתק בסטיביה משפיע על תאבון ותחושת שובע לעומת ממתיקים אחרים המבוססים על גלוקוז או סוכרוז. החוקרים הקצו אקראית את הנבדקים לקבל משקאות שונים לפני ארוחת הצהריים שלהם בלי שידעו מה הוא אותו המשקה שהם צורכים. על מנת למדוד את רמת התיאבון של הנבדקים, הם התבקשו על ידי החוקרים לדרג את מידת התאבון שלהם על סולם של בין 0 ל-100. ממצאיי הניסוי הראו ששימוש במשקה שהומתק באמצעות סטיביה, הוביל לירידה בתאבון לטווח קצר ולתחושת שובע לעומת צריכת משקאות שהומתקו בסוכר.[1]
במחקר אחר שפורסם לאחרונה בכתב העת Nutrients, ערכו החוקרים ניסוי אקראי מבוקר. הם לקחו 28 נבדקים וחלקו אותם באופן אקראי לשתי קבוצות: לקבוצת טיפול, בה קיבלו הנבדקים על בסיס יומי תמצית של עלי סטיביה. ולקבוצת ביקורת, שבה הנבדקים לא קיבלו כל טיפול. במשך 12 שבועות עקבו החוקרים אחר שתי הקבוצות, כאשר בתום התקופה, החוקרים מצאו הבדל מובהק סטטיסטית ביניהן- בעוד שהנבדקים בקבוצת הביקורת עלו במשקל, למעשה הנבדקים בקבוצת הטיפול, אלה שצרכו את עלי הסטיביה באופן יומי, שמרו על משקלם. מכיוון שמדובר בניסוי אקראי מבוקר, אפשר לקבוע ברמת ביטחון גבוהה במיוחד שהמשקל הנמוך יותר בקרב הנבדקים בקבוצת הטיפול הוא תוצאה ישירה של צריכת עלי הסטיביה. החוקרים הסיקו כי סטיביה מסייעת לשמירת משקל.[2]
התוצאות של שני ניסויים אלה מספקות ראיות ברורות לכך שצמח הסטיביה, לא רק שאיננו מכיל קלוריות, אלא גם תורם לתחושת שובע ומסייע לירידה במשקל הגוף.
ביבליוגרפיה
[1] Stamataki, N.S., Crooks, B., Ahmed, A. and McLaughlin, J.T., 2020. Effects of the Daily Consumption of Stevia on Glucose Homeostasis, Body Weight, and Energy Intake: A Randomised Open-Label 12-Week Trial in Healthy Adults. Nutrients, 12(10), p.3049.
[2] Stamataki, N.S., Scott, C., Elliott, R., McKie, S., Bosscher, D. and McLaughlin, J.T., 2020. Stevia beverage consumption prior to lunch reduces appetite and total energy intake without affecting glycemia or attentional bias to food cues: A double-blind randomized controlled trial in healthy adults. The Journal of Nutrition, 150(5), pp.1126-1134.
ביבליוגרפיה נבחרת
1. Visioli F. and Gali C. Oleuropein protects low density lipoprotein from oxidation. Life Science 55: 1965-1971, 1994.
2. Stevioside acts directly on pancreatic beta cells to secrete insulin: actions independent of cyclic adenosine monophosphate and adenosine triphosphate-sensitive k+-channel activity. Jeppesen PB, Gregersen S, Poulsen CR, Hermansen K. Metabolism (2000) Feb;49(2):208-14 (Department of endocrinology and metabolism, aarhus university hospital, Denmark).
3. Joffe DJ, Freed SH. Effect of extended release Gymnema Silvestris leaf extract (Beta Fast GXR) alone or in combination with oral hypoglycemics or insulin regimens for type 1 and type 2 diabetes. Diabetes In Control Newsletter 2001;76:no page number
ביבליוגרפיה נוספת בקישור הבא: ביבליוגרפיה
רמות סוכר גבוהות בדם וסכנות הקורונה
לא רק חולי סוכרת מאובחנים: מחקר חדש מראה כי גם אנשים שאינם חולי סוכרת אך רמות הסוכר בדמם גבוהות נמצאים בסכנה מסיבוכי קורונה
כמעט שנתיים לאחר התפרצות מגפת הקורונה, אנו עדיין נמצאים בנקודה שבה רב הנסתר על הגלוי. עם זאת, מידי יום נערכים מחקרים רבים במטרה לאסוף מידע שיסייע בהתמודדות עם הנגיף ובהתמודדות עם מחלות רקע בתקופת הקורונה.
אחד מן הנושאים שזוכה לעניין רב בקרב קהילת החוקרים הוא הקשר שבין מחלת הסוכרת לבין נגיף הקורונה.
סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז (סוכר) בדם. האבחנה לסוכרת מתקבלת כאשר ריכוז הסוכר בדם עולה על 125 מיליגרם לדציליטר (עשירית ליטר). בסוכרת מסוג 2, שבה עוסק מאמר זה, תאי הגוף מתנגדים לקליטת הורמון האינסולין וכך הסוכר נשאר בריכוזים גבוהים בדם אך לא חודר לתאי הגוף, שם הוא חיוני להפקת אנרגיה ולתפקוד תקין של הגוף. הסכנה שנובעת מערכי סוכר גבוהים בזרם הדם, היא הפגיעה בכלי הדם הגדולים והקטנים, היוצרת בעקבות כך פגיעה באיברים רבים, כגון כליות, עיניים, לב וגפיים. לכן, סוכרתיים נמצאים בסיכון גבוה יותר לחוות סיבוכים רציניים מהידבקות בכל ווירוס, ובכלל זה בהדבקות מווירוס הקורונה.
ואכן, מהמחקרים שנערכו בתקופה האחרונה על הקשר שבין סוכרת לקורונה עולה ממצא ברור. על אף שהסיכון אצל חולי סוכרת להידבק בנגיף הקורונה אינו גבוה יותר בהשוואה ליתר האוכלוסייה, הסיכון עבורם לפתח מחלה קשה עם סיבוכים גבוה יותר משמעותית. כבר במחקר הראשון בנושא שפורסם במאי 2020 בכתב העת המדעי ‘Diabetologia’, נמצא כי אחד מכל עשרה חולי נגיף הקורונה הסובלים מסוכרת מת במהלך שבעת הימים הראשונים לאשפוז, ואחד מכל חמישה נזקק למכונת הנשמה. ובנובמבר 2020 פרסם ארגון הסוכרת האמריקאי כי 40% ממקרי המוות שנרשמו כתוצאה מנגיף הקורונה היו בקרב אנשים החולים בסוכרת.
אך מסתבר שהסיכון המוגבר לפתח מחלה קשה עם סיבוכים איננו מאפיין רק חולי סוכרת מאובחנים, אלא גם אנשים שאינם חולי סוכרת אך רמות הסוכר בדמם גבוהה. ביולי האחרון התפרסם בכתב העת PLOS ONE מחקר ישראלי חדש, שנערך על ידי חוקרים מבית חולים הדסה, מקופת החולים מאוחדת, מהאוניברסיטה העברית ומהמרכז האקדמי לב. מחקר זה חושף את הסיכון שקיים לתחלואה חמורה יותר בקורונה עד לכדי מוות, גם בקרב אנשים שריכוז הגלוקוז בדמם עולה על 105 מיליגרם לדציליטר, בעוד שכאמור סוכרת מוגדרת רשמית כשריכוז הגלוקוז בדם עולה על 125 מיליגרם לדציליטר. במילים אחרות, גם אנשים עם ערכי סוכר גבוהים, על אף שאינם מגיעים לרמה המגדירה אותם כחולי סוכרת, חשופים לסכנה גדולה יותר לחוות סיבוכים רציניים מהידבקות בנגיף הקורונה.
באותו המחקר, חשפו החוקרים הישראלים ממצא חדשני נוסף, המלמד על התגברות סיכוני התחלואה הקשה בקרב סוכרתיים הנוטלים תרופות המפחיתות את ערכי הסוכר בדמם מתחת ל-80 מיליגרם לדציליטר.
פעמים רבות מומלץ גם על טיפול טבעי במקביל לטיפול התרופתי, תוך התייעצות עם הרופא המטפל. אך נראה, כי הממצא הישראלי החדש שופך עתה אור נוסף על החשיבות והתרומה שיכולים להיות טמונים בטיפול הטבעי עבור בעלי ערכי סוכר גבוה בדם, ובפרט סוכרתיים, בהקשר של מחלת הקורונה.
בנוסף להקפדה על תזונה מאוזנת ועל ביצוע פעילות גופנית, בהתאם להמלצות הרופא המטפל, ישנם מספר צמחי מרפא המסייעים להמרצת מחזור הדם ולהורדת רמת הסוכר בדם.
ברפואת הצמחים, הג'ימנמה נחשבת לצמח המוביל בטיפול בסוכרת. היא מפחיתה את רמות הסוכר בדם, מפחיתה תאבון ומעכבת את חוש הטעם המתוק. הטיון דביק זכה לכינוי "מלך צמחי המרפא" בשל סגולותיו המסייעות בהתמודדות עם מגוון רחב של מכאובים ומחלות. בין היתר הוא מסייע בהורדת לחץ הדם ובסוכרת. כך גם עלי הזית, ידועים ביכולתם לסייע בהורדת רמת הסוכר בדם, בהורדת רמת הכולסטרול ולחץ הדם, וכן בהגנתם על הלב. עלי האקליפטוס הם בעלי סגולות אנטיספטיות, היעילים לחיטוי דרכי הנשימה ומסייעים בהורדת רמת הסוכר בדם. וצמח הסטיביה, בנוסף להיותו צמח מתוק ללא קלוריות וסוכר, למעשה אף מסייע באיזון רמות סוכר גבוהות. הסטיביה מפחיתה את תחושת הרעב ובכך מסייעת גם בתהליך ההרזיה ומקטינה את הסיכון ליתר לחץ דם.
צמחי מרפא אלה יכולים לסייע גם לסובלים מעודף משקל, שהוא גורם נוסף שנמצא במחקר כאחד מגורמי הסיכון העיקרי לסיבוכים רציניים מנגיף הקורנה, הקשורים הן בגידול הסיכון להנשמה מלאכותית והן בגידול הסיכון לתמותה. "השמנה הופכת לגורם סיכון עיקרי למחלה קשה הן בקרב אנשים עם סוכרת וגם כאלה שאינם חולים במחלה", אמר ד"ר רוברט אקל נשיא הרפואה והמדע באיגוד האמריקני לסוכרת.
את השילוב הייחודי של צמחי מרפא אלה ניתן למצוא בתה 'גלוקודן', אותו פיתחה ומייצרת חברת 'נופר מוצרים טבעיים'.
להלן תקציר ממחקרים מדעיים על עלי זית
מחקרים מדעיים על עלי זית וסוכרת סוג 2
עלי ופירות עץ הזית שימשו כתרופה מסורתית באירופה ובמזרח התיכון במשך שנים רבות ובצורות מגוונות – בתמצית, חליטה, אבקה או שמן.
במחקר שפורסם בכתב העת Journal of medicinal food בשנת 2012, חוקרים ערכו ניסוי קליני מבוקר כדי לבדוק את ההשפעה של צריכה של עלי זית על רמת איזון הסוכר בדם בקרב חולי סוכרת סוג 2. החוקרים חילקו את 79 הנבדקים לשתי קבוצות באופן אקראי—קבוצת הטיפול שקיבלה מנה יומית של 500 מ"ג תמצית עלי זית בטבליות במשך שלושה וחצי חודשים, וקבוצת הביקורת שקיבלה תרופת דמה במינון זהה. תוצאות הניסוי הראו שרמת הסוכר בדם של הנבדקים בקבוצת הטיפול היתה נמוכה משמעותית מרמת הסוכר בדם של הנבדקים בקבוצת הביקורת. על בסיס ראיות מבדיקה של מכרסמים במעבדה, החוקרים טענו כי יתכן שעלי זית מורידים את רמות הסוכר בדם של בני אדם באמצעות צמצום ספיגת עמילן בגוף.
סגולות עץ הזית נבדקו גם במחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Nutrition & Diabetes. מחקר זה הוא מטא-אנליזה, כלומר, ניתוח סטטיסטי שבוחן באופן משולב מחקרים רבים שבדקו תופעה מסוימת בעבר. המחקר בחן את ההשפעה של צריכת שמן זית על סוכרת סוג 2 ב-29 ניסויים ובמדגם נוסף שכלל 15,784 חולי סוכרת. ממצא אחד הצביע על ירידה של כ-16% בסיכון לחלות בסוכרת באמצעות צריכה של שמן זית. ממצא נוסף של המחקר הוא שבקרב חולי סוכרת, צריכת שמן זית מורידה משמעותית את רמות הסוכר בדם ומשפרת את תפקוד האינסולין בגוף. על בסיס ממצאים אלה, בין היתר, הסיקו החוקרים שצריכת שמן זית יכולה לסייע במניעה ובניהול סוכרת סוג 2.
ביבליוגרפיה
[1] Schwingshackl, L., Lampousi, A.M., Portillo, M.P., Romaguera, D., Hoffmann, G. and Boeing, H., 2017. Olive oil in the prevention and management of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of cohort studies and intervention trials. Nutrition & diabetes, 7(4), pp.e262-e262.
[2] Wainstein, J., Ganz, T., Boaz, M., Bar Dayan, Y., Dolev, E., Kerem, Z. and Madar, Z., 2012. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats. Journal of medicinal food, 15(7), pp.605-610.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית. בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.
לקריאה נוספת על סוכרת ותה גלוקודן לחצו על הקישורים הבאים: