האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית. בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות אל הרופא המטפל.
סכנות לחץ דם גבוה
לחץ דם הוא תופעה העלולה לנבוע מטרשת עורקים, בעיות לב וכלי דם, בעיות בכליות, בעיות בבלוטות, מתח נפשי ועוד.
יתר לחץ דם, או במילים אחרות – לחץ דם גבוה
מעל 10% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מלחץ דם גבוה. חלק גדול מהם אינם יודעים זאת. הם עלולים להגיע לטיפול רפואי מאוחר מדי ולכן המחלה מכונה "הרוצח השקט".
לחץ דם גבוה מתפתח עם העלייה בגיל ומושפע, בין היתר, מאורח החיים, מתזונה לא נכונה, מעודף משקל, מצריכת אלכהל וממחלות כמו סוכרת ומחלת כליות.
לחץ הדם הוא הלחץ המופעל על דפנות העורקים בעת זרימת הדם, הוא נמדד במילימטרים של כספית.
ערכי לחץ דם תקין
לחץ דם תקין הוא עד 129 מ"מ כספית. הוא נמדד בעת כיווץ שריר הלב והוא קרוי לחץ דם סיסטולי.
לחץ הדם הנמדד בעת מנוחת שריר הלב קרוי לחץ דם דיאסטולי והוא אמור להגיע עד 84 מ"מ כספית אצל אנשים בריאים.
לחץ דם המגיע עד לערכים של 89/139 נחשב ללחץ דם גבולי, ומעבר לכך הוא נחשב ללחץ דם גבוה.
שריר הלב מתכווץ על מנת להזרים דם לאיברי הגוף השונים. לחץ הדם נקבע מעוצמת הכיווץ של שריר הלב, ומגמישות כלי הדם העורקיים.
עקב תזונה לא נכונה, מיעוט בפעילות ומשקל יתר, עלולה להתפתח טרשת עורקים ופגיעה בדפנות כלי הדם הגורמת להתקשות הדפנות ואובדן גמישותם. תופעה זו גורמת לעליה בלחץ הדם. במצב זה הלב מתאמץ יותר על מנת להזרים את הדם. מאמץ מתמשך זה גורם לשריר הלב להיחלש ואף להיחלשות דפנות העורקים. תופעה זו גורמת לאי ספיקת לב ועלולה לגרום להתפוצצות עורק, לפגיעה באספקת הדם למוח (שבץ) ולפגיעה באספקת הדם ללב-עצמו (התקף לב).
חליטת פרשונית מכילה את הצמחים הבאים:
טיון, גדילן, עלי זית, מרווה רפואית, שינן רפואי, טיליה, פסיפלורה, לואיזה, היביסקוס.
טיון - מסייע באיזון לחץ דם, ורמת הסוכר בדם, כתוצאה מכך המסיסות של החמצן בדם גדלה וכתוצאה מכך יש כמות גדולה יותר של חמצן בדם. החמצן מגיע עם הדם לכלי הדם ושומר על חיותם
גדילן - מכיל סילימרין - חומר פעיל המנקה ומשקם את הכבד. הסילימרין מסייע בהורדת רמת השומנים בכבד, הכבד שחוזר לפעילות תקינה מוריד את רמת הכולסטרול בדם באופן טבעי. הורדת רמת הכולסטרול בדם מונעת טרשת עורקים. טרשת עורקים היא אחת הסיבות ללחץ דם גבוה ולכן כתוצאה מהקטנת הסיכון לטרשת עורקים ע"י הגדילן אנו מקטינים את הסיכון ללחץ דם גבוה .
כמו-כן תכונות הסילימרין מסייעות גם להגנה על תפקוד תקין של הכליות . תפקוד תקין של הכליות הוא אחד הגורמים החשובים לשמירה על לחץ דם מאוזן.
עלי זית - מכילים אולרופאין המרחיב כלי דם, מסייע בהורדת לחץ הדם ובהגברת זרימת הדם אל הלב.
עלי הזית מכילים ביו-פלבנואידים הדרושים לתחזוקת דפנות כלי דם נימיים. עלי הזית מכילים אנטי-אוקסידנטים המונעים פגיעה בכלי דם, מונעים דלקות, טרשת עורקים ומחלות לב.
עלי זית הוכחו כמסייעים להורדת רמת הסוכר בדם ולחץ הדם וכמגניי הלב ומערכת כלי הדם.
מרווה רפואית - מסייעת בהפחתת לחץ הדם על-ידי הרפיית כלי הדם ההיקפיים, מסייעת בהפחתת רמת הסוכר בדם.
שינן רפואי - השינן מכיל פלבנואידים אשר מחזקים ממברנות ונימי דם, מפחיתים חדירות ושבירות של נימי דם. מחזקים ומרחיבים כלי דם, מחזקים את שריר הלב, מסייעים בהפחתת הסיכון במחלות לב וכבד, ועל-ידי כך מסייעים באיזון לחץ דם גבוה. השינן הרפואי מסייע להורדת רמת הכולסטרול בדם וע"י כך גם מסייע בהורדת טרשת עורקים ומסייע לשמור על לחץ דם תקין.
השינן מסייע לטיפול במחלות כליה, אבנים בכליות, קשיים במתן שתן, כתוצאה מכך הוא מסייע להורדת לחץ דם גבוה העשוי לנבוע מהמחלות הנ"ל.
השינן הוא צמח יעיל לסיוע בפעולות הכבד ועל ידי כך מסייע להורדת רמת הכולסטרול ולחץ הדם.
העלים מכילים: ויטמינים A, B, C טבעיים, מלחים ומינרלים: ברזל, מגנזיום, נתרן, אשלגן, אבץ.
השינן שומר על תפקוד תקין של הכבד ובכך גורם לניקוי רעלים מהגוף ולהורדת כולסטרול ולחץ דם.
מחקרים רבים מוכיחים את פעולתו הפרמקולוגית והפיזיולוגית של הצמח: הגברת ייצור נוזל המרה, השפעה על תפקוד נכון של הכבד, סיוע להתכווצות כיס המרה ובכך הוא מזרז את זרימת נוזל המרה אל התריסריון.
השינן הוא דיורטי (משתן) וגן מכיל רמת אשלגן גבוהה המסייעת לאיזון רמת האשלגן המופרת עם השתן, מעכב חיידקים כמו סלמונלה קולי ופרוטאוס.
השינן מסייע לטיפול במחלות כבד: דלקות כבד, הפטיטיס, צהבת, דלקות בכיס המרה, מחלות כליה, אבנים בכליות, קשיים במתן שתן וכתוצאה מכך הוא מסייע להורדת לחץ דם כבוה העשוי לנבוע מהמחלות הנ"ל.
טיליה - צמח הטיליה מרפה את כלי הדם ומרפא אותם. מסייע בהפחתת הסיכון לטרשת עורקים ובכך מסייע להורדת לחץ דם. הטיליה עשירה בפלבנואידים, חומצות פנוליות (PHENOLIC ACIDS), ריר צמחי (MUCILAGE), טאנינים שמן נדיף ותרכובות דמויות בנזודיאזפין (BENZODIAZEPINE). הטיליה מחזקת את העצבים.
פסיפלורה - עשירה בפלבנואידים: איזויוטקסין, Isovitexin, ויטקסין Vitexin, ספונארין Saponarin, אוריינטין Orientin ועוד, גליקוסידים Glycosides כמו גינוקארדין Gynocardin ואלקולואידים כמו פסיפלורין Passiflorine.
הפסיפלורה מכילה גם ויטמינים: C, B1, B2, B3 , זרחן אשלגן, נתרן, סידן, ברזל, קרוטנאידים, אנזים קטלז Catalase וסיבים.
הפסיפלורה מרגיעה, מורידה לחץ דם , משככת כאבים ונוגדת עוויתות .
לואיזה - מרגיעה ומשמשת כחומר טעם טבעי.
היביסקוס - ההיביסקוס מכיל חומצה אסקורבית Ascorbic acid וחומצה גליקולית Glycolic acid.
להלן תקציר מחקר מדעי על צמח ההיביסקוס המצוי בחליטת פרשונית:
היביסקוס והשפעתו על רמות הסוכר בדם, לחץ דם וכולסטרול – מחקרים מדעיים
ההיביסקוס (Hibiscus), ובשמו המדעי Hibisgus Sabdari, הוא שיח רב שנתי הכולל מעל ל-200 מיני צמחים בעלי מגוון רחב ומרהיב של צבעים, הגדלים באקלים חמים, טרופי וסאב טרופי. הוא הפרח הלאומי של האיטי, מלזיה ודרום קוריאה, ורבים ברחבי העולם משתמשים בחלקיו השונים של הצמח במגוון תבשילים, משקאות ובמיוחד בחליטות תה. שתיית חליטה עם צמח ההיביסקוס לא רק שטעימה לרוב האנשים, אלא שהיא אף עשויה לתרום לשיפור הבריאות.
שתייה של חליטת צמח ההיביסקוס נבדקה במחקר שפורסם בכתב העת National Library of Medicine. מחקר זה הוא מטא-אנליזה, כלומר ניתוח סטטיסטי הבוחן באופן משולב נתונים ממספר מחקרים קודמים עצמאיים במטרה להצליח להסיק מהם מסקנה רחבה ובטוחה יותר. המחקר בחן את ההשפעה של שתיית חליטת היביסקוס על פרופיל השומנים בדם, רמת הסוכר בצום ולחץ דם, ב-7 מחקרים קליניים שכללו יחדיו 362 נבדקים. ממצאי המחקר הראו שהטיפול בצמח ההיביסקוס גרם לירידה משמעותית ומובהקת סטטיסטית בערכי הסוכר ולחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי. בנוסף, הממצאים הראו גם כי שתייה של חליטת צמח ההיביסקוס הביאה לירידה משמעותית, אם כי לא מובהקת סטטיסטית, בערכי ה – LDL (ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה) המכונה "הכולסטרול הרע". על בסיס ממצאים אלה, הסיקו החוקרים כי לצריכת היביסקוס ישנה השפעה מועילה בשליטה על רמות הסוכר בדם ועל ערכי לחץ הדם.[1]
מחקר נוסף שפורסם בכתב העת Fitoterapia סקר ממצאים מניסויים קליניים מבוקרים שבדקו את ההשפעה של צמח ההיביסקוס על מגוון רחב של גורמי סיכון הקשורים למחלות לב וכלי דם. ראשית, החוקרים מצאו שנעשה שימוש בעלי ההיביסקוס בלפחות 10 מדינות ברחבי העולם ללא ראיות המצביעות על תופעות לוואי. שנית, ממצאים מניסויים מבוקרים מראים כי הטיפול בהיביסקוס מוריד רמות לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם. שלישית, ביותר ממחצית מהניסויים האקראיים המבוקרים, עלי ההיביסקוס נמצאו אפקטיביים גם בהורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) והטריגליצרידים, ובהעלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL). ההסבר הנפוץ ביותר להשפעות הללו של צמח ההיביסקוס הוא שהוא פועל כאנטי אוקסידנט ומפחית את החמצון של הכולסטרול הרע. החוקרים עודדו עריכת מחקרים נוספים בנושא, אך הסיקו על בסיס הממצאים הקיימים כי צמח ההיביסקוס הוא טיפול מבטיח ברמות גבוהות של לחץ דם וכולסטרול.
ביבליוגרפיה
[1] Najafpour Boushehri, S., Karimbeiki, R., Ghasempour, S., Ghalishourani, S.S., Pourmasoumi, M., Hadi, A., Mbabazi, M., Pour, Z.K., Assarroudi, M., Mahmoodi, M. and Khosravi, A., 2020. The efficacy of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on selected cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta‐analysis of randomized clinical trials. Phytotherapy Research, 34(2), pp.329-339.
[2] Hopkins, A.L., Lamm, M.G., Funk, J.L. and Ritenbaugh, C., 2013. Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies. Fitoterapia, 85, pp.84-94.
_____________________________________________________________