האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי ואינו מהווה המלצה רפואית.
לפני תחילת טיפול מומלץ לקרוא חומר נוסף ולהתייעץ עם אנשי המקצוע.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות אל הרופא המטפל.
*תפריט לדיאטה ניתן לראות בתחתית העמוד.
השמנת יתר ועודף משקל ברחבי העולם
כידוע, אוכלוסיית העולם המערבי סובלת כיום מבעיה של עודף משקל שהגיע לממדים של מגיפה וכן מתזונה לקויה הנובעת ממזון מעובד המכיל כימיקלים, חומרים משמרים וחומרי טעם וצבע.
בשנת 1995 היו 200 מיליון מבוגרים ברחבי העולם שסבלו מהשמנת יתר. בשנת 2010 היו כ- 300 מיליון, כלומר גידול של 50% במהלך 15 שנים.
בארצות מערביות כמו ארה"ב ובריטניה, כ- שני שלישים מהמבוגרים סובלים מבעיות של עודף משקל.
עודף משקל מגדיל את הסיכויים למחלות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם.
הנערים הישראלים בגילאי 13 עד 15הם בין הנערים השמנים ביותר בעולם. הם מדורגים במקום השלישי אחרי ארה"ב ויוון.
דיאטת הרזיה
דיאטה נכונה ובריאה מומלץ להרכיב ממגוון רחב של מזונות הכוללים ירקות מסוגים שונים, דגנים מלאים המכילים סיבים תזונתיים, קטניות, אגוזים, גבינה רזה, יוגורט. מאכלים נוספים אותם מומלץ לאכול בצורה מתונה, הינם דגים, עוף, פירות ושומנים בלתי רוויים אותם אנו מקבלים משמן זית, אבוקדו, טחינה ועוד. מומלץ להימנע מסוכר ושומנים רוויים ולהמעיט בבשר אדום ככל האפשר.
מומלץ לאכול במידה מספקת עד לקבלת תחושת שובע.
במידה ונהיה רעבים לא נוכל להתמיד בדיאטה לאורך זמן.
פעילות גופנית
מומלץ להתמיד בפעילות גופנית מתונה, לפחות 3-4 פעמים בשבוע. העוסקים בפעילות גופנית קבועה מעלים את מסת השריר בגופם. השרירים שבגופנו צורכים יותר קלוריות בכל שעות היממה (גם בשעות מנוחה), ולכן העוסקים בספורט הם למעשה רזים יותר.
מניעת מחלות
דיאטה נכונה הגורמת להפחתת משקל בקצב מתון וכן עיסוק בספורט, גורמים להפחתת הסיכון ללקות במחלות, כמו מחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד.
טיפים לדיאטה נכונה:
· מה עדיף - פירות שלמים או מיצי פירות?
עדיף לאכול פרי שלם מאשר לשתות מיץ פירות. הפרי השלם מכיל סיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע לזמן ארוך יותר. פרי שלם מכיל יותר ויטמינים ומינרלים ממיץ פירות, מאחר ובמהלך העיבוד והאחסון של המיץ חלק מהוויטמינים והמינרלים מתפרקים ונעלמים.
· מה עדיף לדיאטה – פירות או ירקות?
הפירות מכילים כמות גדולה של סוכר ולכן רצוי להגביל את הכמות ל- 3 פירות ליום.
הירקות דלים בסוכר ובקלוריות ולכן הם עדיפים לדיאטה נכונה. מומלץ להרבות באכילת ירקות, במהלך הארוחה וכן לנשנש ירקות בין הארוחות כדי למנוע תחושת רעב.
· לחם מחיטה מלאה מעניק תחושת שובע לזמן ארוך וכך הוא מסייע לדיאטה נכונה.
לחם מחיטה מלאה מכיל סיבים תזונתיים טבעיים. סיבים תזונתיים מכילים פחמימות מורכבות. הפחמימות המורכבות הן קשות יותר לעיכול. הגוף מתאמץ לעכל אותן ושורף יותר קלוריות על מנת לעכל אותן, כך שהן תורמות לגופנו פחות קלוריות מאשר פחמימות פשוטות המצויות בלחם לבן רגיל.
בנוסף לכך, משך העיכול של הפחמימות המורכבות הוא ארוך יותר ולכן הן תורמות לתחושת שובע לזמן ארוך יותר.
· קצב הירידה במשקל
מומלץ לנקוט בדיאטה מתונה ולרדת במשקל בקצב מתון של עד 1 ק"ג לשבוע. ירידה מהירה במשקל גורמת לירידה במסת השריר, בעוד שאני מעדיפים שהירידה תהיה במסת השומן ולא במסת השריר.
ירידה מהירה במשקל גורמת לגוף להתנגד לירידה במשקל. הגוף מאט את חילוף החומרים וממעיט בצריכת קלוריות ולכן מגיעים למצב שבו הירידה במשקל נעצרת.
הדרך הנכונה לרדת במשקל היא לנקוט בדיאטה מתונה ולשלב פעילות גופנית מתונה. שילוב זה גורם לירידה מתונה במשקל. ירידה כזאת יכולה להימשך לאורך זמן. עם חלוף הזמן מתחילים לראות תוצאות. לאחר דיאטה מתונה קל יותר לשמור על המשקל לטווח ארוך ולמנוע עליה חוזרת במשקל.
גורמים המפריעים לירידה במשקל:
· גיל – עם העלייה בגיל קשה יותר לרדת במשקל. הירידה היא איטית יותר וקשה יותר.
· בעיות בריאותיות ומחלות – המקשות על הירידה במשקל.
· תת פעילות של בלוטת התריס – בלוטת התריס אחראית על חילוף החומרים. כאשר היא בתת פעילות, מואט קצב חילוף החומרים וכתוצאה מכך חלה עליה במשקל.
· סוכרת
כאמור לעיל, ההשמנה יכולה לגרום למחלות לב, סוכרת ולחץ דם. ולכן הפחתת משקל הגוף והעיסוק בספורט הם חשובים לשמירה על בריאותנו.
תה רזיטונת מכיל: סטיביה, שינן רפואי, שומר, ג'ימנמה, תה ירוק, עלי זית, מרווה רפואית, אקליפטוס, נענע.
להלן תקצירי מחקרים מדעיים על צמח הסטיביה המצוי בתה רזיטונת:
סטיביה והרזייה – מאמרים מדעיים
רבים ברחבי העולם בוחרים כיום להמתיק את המשקאות והמזון שלהם עם עלי סטיביה במקום סוכר, בכדי לצמצם את כמות צריכת הקלוריות. הסטיביה, שזכה לכינוי "צמח המרפא המתוק של פרגוואי", הוא מתוק ונטול קלוריות וסוכר והשימוש בו הוא ללא תופעות לוואי, בניגוד לתופעות הלוואי שקיימות בממתיקים מלאכותיים שונים. לאור הצריכה הגוברת של סטיביה, מעניין לבדוק האם אכן עלי הסטיביה יכולים לסייע בתהליך הרזיה.
סוגייה זו נבחנה באמצעות ניסוי אקראי מבוקר אשר פורסם לאחרונה בכתב העת Nutrients. במחקר גויסו 28 נבדקים שהתחלקו באופן אקראי לשתי קבוצות. קבוצה אחת- קבוצת הטיפול, קיבלה תמצית עלי סטיביה על בסיס יומי, ואילו הקבוצה השנייה- קבוצת הביקורת, לא קיבלה שום טיפול. המטופלים בשתי הקבוצות היו תחת מעקב במשך 12 שבועות. בסוף תקופת הניסוי, נמצא הבדל מובהק סטטיסטית בין שתי הקבוצות: בעוד שהנבדקים בקבוצת הטיפול, אלה שצרכו כאמור את עלי הסטיביה באופן יומי, שמרו על משקלם, למעשה הנבדקים בקבוצת הביקורת, אלה שלא צרכו מעלי הסטיביה, העלו במשקלם. מאחר ומדובר בניסוי אקראי מבוקר, אפשר לקבוע ברמת ביטחון גבוהה במיוחד שהמשקל הנמוך יותר בקרב הנבדקים בקבוצת הטיפול הוא תוצאה ישירה של שימוש בעלי הסטיביה. החוקרים קבעו כי סטיביה מסייעת לשמירת משקל.[1]
מחקר אחר, שפורסם בשנת 2020 בכתב העת The Journal of Nutrition, בחן כיצד צריכת משקה המומתק בסטיביה, לעומת ממתיקים אחרים המבוססים על גלוקוז או סוכרוז, משפיע על תאבון ותחושת שובע. החוקרים הקצו באופן אקראי את הנבדקים לקבל משקאות שונים לפני ארוחת הצהריים שלהם מבלי לדעת מה הוא המשקה שהם צורכים. בכדי למדוד את תאבון הנבדקים, החוקרים ביקשו מהנבדקים לדרג את מידת התאבון שלהם על סולם של בין 0 ל-100. הממצאים הראו שצריכת המשקה שהומתק באמצעות סטיביה גרמה לירידה בתאבון לטווח קצר ולתחושת שובע לעומת צריכת משקאות שהומתקו בסוכר.[2]
הממצאים מניסויים אלה, מספקים ראיות חזקות לכך שצמח הסטיביה, לא רק שהוא נטול קלוריות, אלא שהוא גם תורם לתחושת שובע ומסייע בתהליך הרזייה.
ביבליוגרפיה
[1] Stamataki, N.S., Crooks, B., Ahmed, A. and McLaughlin, J.T., 2020. Effects of the Daily Consumption of Stevia on Glucose Homeostasis, Body Weight, and Energy Intake: A Randomised Open-Label 12-Week Trial in Healthy Adults. Nutrients, 12(10), p.3049.
[2] Stamataki, N.S., Scott, C., Elliott, R., McKie, S., Bosscher, D. and McLaughlin, J.T., 2020. Stevia beverage consumption prior to lunch reduces appetite and total energy intake without affecting glycemia or attentional bias to food cues: A double-blind randomized controlled trial in healthy adults. The Journal of Nutrition, 150(5), pp.1126-1134.
מחקרים על ההשפעה של עלי אקליפטוס על רמת הסוכר בדם וירידה במשקל
פֿרוקטוז, הנקרא גם סוכר פירות, הוא חד-סוכר המצוי במזונות רבים. יחד עם הגלוקוז, הפרוקטוז הוא אחד מסוכרי הדם. צריכת פֿרוקטוז ובמיוחד פרוקטוז מעובד בכמויות גבוהות עלולה להזיק לגוף בעקבות פיתוח עמידות לאינסולין. לכן, צריכה מופרזת של פרוקטוז עלולה להגדיל את הסיכויים להופעה או החמרה של סוכרת. יתרה מזאת, עודף פרוקטוז יכול לגרום להשמנת יתר ועל ידי כך להוביל ליתר לחץ דם ולמחלות שונות.
בשנים האחרונות, מחקרים מדעיים שנערכו ביפן מצאו שעלי אקליפטוס, אשר במשך שנים שימשו לטיפול בסוכרת ברפואה המסורתית, אכן מעכבים את ספיגת הפרוקטוז בגוף וגורמים לירידה במשקל.
מחקר אחד בחן את ההשפעות של תמצית עלי אקליפטוס על רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה בבני אדם. החוקרים ערכו ניסוי אקראי מבוקר על מנת לזהות את ההשפעה הסיבתית של צריכת עלי האקליפטוס. כלומר, הם הקצו את הטיפול באופן רנדומלי לחלק מהנבדקים, בעוד שהחלק האחר הוקצה אקראית לקבל פלציבו בלבד (תרופת דמה). הליך הקצאת הטיפול היה כפול-סמיות: הנבדקים לא ידעו האם קיבלו את הטיפול האמיתי או את הפלציבו, וגם המדענים לא ידעו מי מהמטופלים קיבל את הטיפול/פלציבו עד לשלב ניתוח הנתונים. ממצאי המחקר הראו, כי טיפול של 3 גרם תמצית עלי אקליפטוס כחמש דקות לפני צריכת מזון, גרם לירידה מובהקת בריכוז הפרוקטוז בדם. תוצאות אלו מצביעות על כך, שעלי אקליפטוס מפחיתים את העלייה החריפה ברמות הפרוקטוז בדם לאחר צריכת סוכרים על ידי עיכוב ספיגת פרוקטוז במעי.
מחקר נוסף בדק גם הוא באמצעות ניסוי אקראי מבוקר כפול סמיות של מדגם גדול יותר של נבדקים כיצד משפיעים עלי האקליפטוס על השמנת יתר. החוקרים גייסו 198 נבדקים וחילקו אותם אקראית לשתי קבוצות. קבוצת הטיפול קיבלה כ-3 גרם עלי אקליפטוס ליום במשך 12 שבועות. קבוצת הביקורת קיבלה פלציבו במינון ומשך זמן זהים. תוצאות הניסוי הראו כי אזור השומן הבטני של הנבדקים בקבוצת הטיפול ירד באופן משמעותי בסוף התקופה בהשוואה לקבוצת הביקורת. לאחר 12 שבועות, ההפחתה בשומן הבטני היתה גדולה ומובהקת סטטיסטית. היקף המותניים וה-BMI היו נמוכים משמעותית בקבוצת הטיפול בהשוואה לקבוצת הפלצבו. מסקנת החוקרים היתה שתמצית עלי אקליפטוס עשויה להיות יעילה נגד השמנת יתר ומחלות נלוות.
ביבליוגרפיה
[1] Sugimoto K., Fujisawa H., Takeuchi H., Nakagawa K., Yamamoto K., Suzuki N., Yamashita S., Takahashi Y., Kakinuma T., Baba A., Takara T., Yamanouchi T. Anti-obesity effect of eucalyptus leaf extract containing oenothein B in healthy Japanese adults; a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group study. Functional Foods in Health and Disease. 2022; 12(5): 1-26
[2] Sugimoto, K., Kawasaki, T., Tomoda, M., Nakagawa, K., Hayashi, S., Inui, H., Kajimoto, Y. and Yamanouchi, T., 2010. Lowering of postprandial hyperfructosemia in humans by eucalyptus leaf extract: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Food science and technology research, 16(5), pp.509-512.