יתר לחץ דם, או במילים אחרות – לחץ דם גבוה
יתר לחץ דם, או במילים אחרות – לחץ דם גבוה
מעל 10% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מלחץ דם גבוה. חלק גדול מהם אינם יודעים זאת. הם עלולים להגיע לטיפול רפואי מאוחר מדי ולכן המחלה מכונה "הרוצח השקט".
לחץ דם גבוה מתפתח עם העלייה בגיל ומושפע, בין היתר, מאורח החיים, מתזונה לא נכונה, מעודף משקל, מצריכת אלכוהול וממחלות כמו סוכרת ומחלת כליות. לחץ הדם הוא הלחץ המופעל על דפנות העורקים בעת זרימת הדם, הוא נמדד במילימטרים של כספית.
ערכי לחץ דם תקין
לחץ דם תקין הוא עד 129 מ"מ כספית. הוא נמדד בעת כיווץ שריר הלב והוא קרוי לחץ דם סיסטולי.
לחץ הדם הנמדד בעת מנוחת שריר הלב קרוי לחץ דם דיאסטולי והוא אמור להגיע עד 84 מ"מ כספית אצל אנשים בריאים. לחץ דם המגיע עד לערכים של 89/139 נחשב ללחץ דם גבולי, ומעבר לכך הוא נחשב ללחץ דם גבוה.
שריר הלב מתכווץ על מנת להזרים דם לאיברי הגוף השונים. לחץ הדם נקבע מעוצמת הכיווץ של שריר הלב, ומגמישות כלי הדם העורקיים. עקב תזונה לא נכונה, מיעוט בפעילות גופנית ומשקל יתר, עלולה להתפתח טרשת עורקים ופגיעה בדפנות כלי הדם הגורמת להתקשות הדפנות ואובדן גמישותם. תופעה זו גורמת לעליה בלחץ הדם. במצב זה הלב מתאמץ יותר על מנת להזרים את הדם. מאמץ מתמשך זה גורם לשריר הלב להיחלש ואף להיחלשות דפנות העורקים. תופעה זו גורמת לאי ספיקת לב ועלולה לגרום להתפוצצות עורק, לפגיעה באספקת הדם למוח (שבץ) ולפגיעה באספקת הדם ללב-עצמו (התקף לב).
למידע נוסף על תה פרשונית לחצו כאן