האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית .
לפני תחילת טיפול מומלץ לקרוא חומר נוסף ולהתייעץ עם אנשי המקצוע.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות אל הרופא המטפל.
תפקידו של הכבד :
לסנן ולנטרל רעלים שחדרו לגוף ולסייע בשמירה על רמת כולסטרול תקינה. במידה והכבד אינו מתפקד כיאות הוא גורם להרגשת עייפות ותשישות, רמת הכולסטרול בדם עולה, הרעלים מצטברים בגוף ועלולים לגרום למחלות רבות .
על פי מחקרים שנערכו, קיימים צמחי מרפא המשקמים את הכבד .
כולסטרול:
הכולסטרול הינו חומר שומני הנע בזרם הדם.
הוא מסייע לבנות את דופן התאים בגופנו וכן הוא מסייע ביצירת ההורמונים.
כאשר יש עודף כולסטרול בדם הוא שוקע בעורקים ומתחמצן. כתוצאה מכך הוא גורם לטרשת העורקים, להתקשות העורקים ולהיצרות העורקים (סתימה חלקית של העורקים). היצרות זו גורמת לכך שפחות דם וחמצן מגיעים ללב ולמוח. כתוצאה מכך עלול להיגרם התקף לב ושבץ מוחי.
רמת הכולסטרול התקינה היא פחות מ- 200 מיליגרם לדציליטר דם (הדציליטר הינו יחידת נפח השווה לעשירית הליטר).
הרמה התקינה של הכולסטרול הרע (LDL) היא פחות מ- 100.
הרמה התקינה של הכולסטרול הטוב (HDL) היא יותר מ- 40.
כרבע מהאוכלוסייה סובל מכולסטרול גבוה בדם. רוב הסובלים מכולסטרול גבוה אינם יודעים על כך ואינם מטפלים בתופעה.
אנשים חוששים, בדרך כלל, לקחת תרופות "מיותרות" כאשר הם חושבים שהם מרגישים טוב כרגע. וכמו כן, לחלק מהתרופות עלולות להיות לעיתים תופעות לוואי לא נעימות.
טריגליצרידים
הטריגליצרידים הינם סוג נוסף של שומן הנע בזרם הדם. רמה גבוהה של טריגליצרידים גורמת גם היא למחלות לב וכלי דם.
רמת הטריגליצרידים הרצויה הינה פחות מ- 150 מיליגרם לדציליטר.
גורמי סיכון נוספים
הסכנה להתקפי לב ושבץ מוחי עולה במידה ורמת הכולסטרול הגבוהה משולבת עם גורמי סיכון נוספים, כגון: יתר לחץ דם, סוכרת, השמנה, עישון, גיל מבוגר ותורשה.
פעולות המסייעות בהורדת רמת הכולסטרול
ניתן לנקוט בפעילות גופנית מתונה ובתזונה נכונה להורדת משקל. מומלץ להפחית מאכלים עתירי שומן רווי, כדוגמת בשר, מוצרי חלב, ממתקים, בורקס, שוקולד, פיצה, גלידה, דברי מאפה ועוגות המכילים מרגרינה, ועוד.
כמו כן, מומלץ כמובן להרבות באכילת ירקות, מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים טבעיים ודגנים מלאים.
מומלץ גם לצרוך שומן בלתי רווי המצוי בצומח, כמו בשמן זית וקנולה וכן באגוזים, שקדים וכדומה.
האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית. בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.
חליטת קולסטונית מכילה את הצמחים הבאים:
גדילן, שינן רפואי, זית, היביסקוס, לואיזה, לחך איזמלני, אלפלפא וקלנדולה.
גדילן – הגדילן מכיל סילימרין, חומר פעיל שבאמצעותו הגדילן מסייע בטיפול במחלות כבד ובכבד שומני. הסילימרין מוריד את רמת השומנים בכבד. הכבד שחוזר לפעילות תקינה מוריד את רמת הכולסטרול בדם באופן טבעי. הסילימרין מגביר סינתזה של חלבונים בכבד ובכך מסייע לשיקום תאי הכבד .
הגדילן מכיל גם פלבנואידים ואנטי-אוקסידנטים (נוגדי חימצון) אשר תורמים לחיזוק שריר הלב ולהרחבת עורקים וכך מאפשרים זרימה מוגברת של חמצן ללב .
מנגנון הפעולה של הסילימרין :
הסילמרין משנה את חדירות הממברנות של התא ובכך הוא מגן על התאים מפני חדירת רעלנים . פועל כאנטי-אוקסידנט ומנטרל רדיקלים חופשיים .
הוא "קושר" באופן תחרותי רצפטורים של רעלנים שונים המצויים על פני הממברנה של התא ובכך הוא מנטרל רעלנים .
שינן רפואי - השינן הוא צמח יעיל בסיוע לפעולת הכבד להורדת רמת הכולסטרול ולחץ הדם. העלים מכילים: ויטמינים A, B, C טבעיים. מלחים ומינרלים: ברזל, מגנזיום, נתרן, אשלגן ואבץ .
השינן שומר על תפקוד תקין של הכבד ובכך גורם לניקוי רעלים ולסיוע בהורדת כולסטרול ולחץ דם .
מחקרים רבים מוכיחים את פעילותו הפרמקולוגית והפיזיולוגית של הצמח: סיוע בהגברת ייצור נוזל המרה והשפעה על תפקוד נכון של הכבד .
עלי זית - מכילים אנטי אוקסידנטים המפחיתים את החמצון של הכולסטרול הרע (LDL), ועקב כך מסייעים בהפחתת סיכון הפגיעה בכלי הדם ובמניעת טרשת עורקים, בנוסף לכך, עלי הזית מסייעים בהפחתת לחץ דם ובחיזוק כלי הדם .
לחך - יעיל בסיוע נגד עצירות. כפי שנאמר לעיל גדילן ושן ארי מסייעים לפעולת ניקוי הכבד, מסייעים לו להפריש רעלים, הרעלים מגיעים למעי הגס. שימוש בלחך מסייע להפרשת הרעלים אל מחוץ לגופנו. פעולה תקינה של המעיים תסייע לכבד להשתקם ולעשות את מלאכתו: הפרשת רעלים וויסות רמת הכולסטרול בדם .
אלפלפא - הזרעים מכילים מינרלים: סידן, ברזל, זרחן, אשלגן ומגנזיום וויטמינים : A, B, C, E, K .
האלפלפא מסייעת במצבים של הפרעות בתפקוד הכבד ועל-ידי כך היא מסייעת באיזון רמת הכולסטרול בדם .
קלנדולה - מסייעת נגד הפרעות בפעילות הכבד, מסייעת להפרשת מיץ מרה, מסייעת לאיזון הכולסטרול בדם .
להלן תקציר מדעי על צמח ההיביסקוס המצוי בחליטת קולסטונית:
היביסקוס ותרומתו להורדת רמות הסוכר בדם, לחץ דם וכולסטרול – מחקרים מדעיים
רבים ברחבי העולם משתמשים בחלקיו השונים של צמח ההיביסקוס (Hibiscus), ובשמו המדעי Hibisgus Sabdari, במגוון תבשילים, משקאות ובמיוחד בחליטות תה. ההיביסקוס, הנחשב כפרח הלאומי של האיטי, מלזיה ודרום קוריאה, הוא שיח רב שנתי, בעל מגוון רחב של צבעים, הכולל מעל ל-200 מיני צמחים, הגדלים באקלים חמים, טרופי וסאב טרופי. בשנים האחרונות נערכו מחקרים מדעיים על צמח ההיבסקוס, המלמדים, כי בנוסף לעובדה ששתיית חליטה עם צמח ההיביסקוס היא טעימה עבור רבים, היא למעשה עשויה גם לתרום לשיפור הבריאות בלא מעט היבטים בריאותיים.
מחקר מטא אנליזה שפורסם בכתב העת National Library of Medicine, בחן ב-7 מחקרים קליניים שכללו יחדיו 362 נבדקים, את ההשפעה של שתיית חליטת היביסקוס על פרופיל השומנים בדם, רמת הסוכר בצום ולחץ דם. תוצאות המחקר הראו שהטיפול בצמח ההיביסקוס גרם לירידה משמעותית ומובהקת סטטיסטית בערכי הסוכר ולחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי. כמו כן, ממצאי המחקר הראו גם כי שתייה של חליטת צמח ההיביסקוס הביאה לירידה משמעותית בערכי ה – LDL (ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה) המכונה "הכולסטרול הרע". בהתאם לתוצאות אלה, הסיקו החוקרים כי לצריכת היביסקוס ישנה השפעה מועילה בשליטה על רמות הסוכר בדם ועל ערכי לחץ הדם.[1]
מחקר אחר שפורסם בכתב העת Fitoterapia, סקר גם כן תוצאות של ניסויים קליניים מבוקרים, אשר בחנו את ההשפעה של צמח ההיביסקוס על מגוון רחב של גורמי סיכון הקשורים למחלות לב וכלי דם. ממצאי המחקר הראו כי הטיפול בהיביסקוס מוריד רמות לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם. בנוסף, ביותר ממחצית מהניסויים האקראיים המבוקרים, עלי ההיביסקוס נמצאו אפקטיביים גם בהורדת רמות הכולסטרול הרע (LDL) והטריגליצרידים, ובהעלאת רמות הכולסטרול הטוב (HDL). הנימוק המקובל ביותר להשפעות אלה של צמח ההיביסקוס, הוא שהוא פועל כאנטי אוקסידנט ומפחית את החמצון של הכולסטרול הרע. עוד גילו החוקרים, כי נעשה שימוש בעלי ההיביסקוס בלפחות 10 מדינות ברחבי העולם ללא ראיות המצביעות על תופעות לוואי. על בסיס כל הממצאים הללו, הסיקו החוקרים כי צמח ההיביסקוס הוא טיפול מבטיח ברמות גבוהות של לחץ דם וכולסטרול, ועודדו לערוך מחקרים נוספים בנושא.
ביבליוגרפיה
[1] Najafpour Boushehri, S., Karimbeiki, R., Ghasempour, S., Ghalishourani, S.S., Pourmasoumi, M., Hadi, A., Mbabazi, M., Pour, Z.K., Assarroudi, M., Mahmoodi, M. and Khosravi, A., 2020. The efficacy of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on selected cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta‐analysis of randomized clinical trials. Phytotherapy Research, 34(2), pp.329-339.
[2] Hopkins, A.L., Lamm, M.G., Funk, J.L. and Ritenbaugh, C., 2013. Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies. Fitoterapia, 85, pp.84-94.
סכנות הכולסטרול הגבוה
כאשר קיימת רמה גבוהה של שומנים בדם, שוקעים השומנים על דפנות העורקים ומתחמצנים. מצב זה נקרא "טרשת עורקים" ובו העורקים יהפכו יותר ויותר צרים עד לסכנה ממשית להיווצרות סתימה .
היצרות בכלי דם אשר מוביל דם ללב עלולה לגרום להתקף לב .
היצרות בכלי דם אשר מוביל דם למוח עלולה לגרום לשבץ מוחי .
ערכי רמת הכולסטרול הכללי (TC), מעל ל - 200 מ"ג/ ד"ל נחשב גבוה .
" הכולסטרול הרע" (LDL) הוא זה ששוקע בדפנות כלי-הדם ונחשב לגבוה -
מעל 160 מ"ג/ ד"ל .
" הכולסטרול הטוב" (HDL) מסייע בפינוי עודף כולסטרול מכלי-הדם ולכן הוא נחשב גורם מגן מפני טרשת עורקים. ערך שהוא מתחת ל - 35 מ"ג/ד"ל נחשב נמוך .
מחקרים מראים כי שימוש בצמח הגדילן מסייע להשתקמות מהירה של הכבד אחרי הפטיטיס ומחלות כבד אחרות .
כמו כן, תכונות הסילימרין, המצוי בצמח הגדילן, מסייעות גם להגנה על תפקוד תקין של הכליות .
האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית.
לפני תחילת טיפול מומלץ לקרוא חומר נוסף ולהתייעץ עם אנשי המקצוע.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות אל הרופא המטפל.
לקוחות ממליצים