להשיג בבתי המרקחת ובבתי הטבע:
קשב וריכוז
כ- 8% מהילדים והצעירים עד גיל 18 סובלים מבעית קשב וריכוז, הכוללת גם התנהגות היפראקטיבית. חלק מהילדים הסובלים מהתופעה לא אובחנו ככאלה ולכן כפי הנראה התופעה רחבה אף יותר. במידה והבעיה אינה מטופלת היא עלולה להימשך גם בבגרותו של האדם. ואכן, כ- 7% מהמבוגרים סובלים מהתופעה.
בעיית הקשב והריכוז גורמת לקשיי קריאה, לקשיי לימוד, לחוסר הקשבה בלימודים ומחוץ ללימודים, בעבודה ובמפגשים עם אנשים אחרים. במידה ולא מטפלים בבעיה, היא עלולה להחמיר ולהגיע לדיכאון ולהפרעה פסיכיאטרית.
הסובל מבעיית קשב וריכוז עשוי להיקלע לתאונות ואף להתמכרויות שונות.
הבעיה מתבטאת בחוסר יכולת להקשיב, הדעת מוסחת בקלות לעניינים אחרים. הסובלים מהבעיה מתקשים לבצע משימות על פי הוראות מפורטות שקיבלו. הם מדלגים על פרטים שלא שמו לב אליהם ולכן הם עלולים לבצע שגיאות. הם מתקשים בסדר וארגון. מתקשים בלימודים ובהכנות שיעורי הבית. עלולים לאבד חפצים חשובים. הם עלולים לשכוח לבצע משימות שהוטלו עליהם וכן לשכוח פעולות שגרתיות יומיומית.
היפראקטיביות
הסובלים מבעיית קשב וריכוז עלולים לסבול גם מבעית היפר אקטיביות. הם מתנועעים בחוסר מנוחה, קמים מהכיסא מדי פעם, מטפסים על רהיטים אחרים. מרעישים, מפריעים, מדברים הרבה, קופצים ועונים מהר עוד לפני ששמעו את השאלה עד הסוף. מתקשים לשחק משחקים שקטים. מציקים לילדים אחרים, מתפרצים לשיחה, מתפרצים למשחקים של ילדים אחרים. מתקשים לחכות בתור.
כשמנסים לטפל בבעיה יש לבדוק קודם כל אם הילד אינו סובל מליקוי פיזי בראיה או בשמיעה העלול לגרום לו להתנהג כך.
קישובית של נופר מכיל: פוספטידיל סרין, תמצית פסיפלורה (אקסטרקט), כשות, מליסה, תמצית צמח הבקופה (פשתה) (אקסטרקט).
להלן תקציר ממצאים ממחקרים מדעיים על פוספטידיל סרין:
מחקרים מדעיים על השפעתו של פוספטידיל סרין (Phosphatidylserine)
פוספטידיל סרין הינה חומצה שומנית המסייעת לקשב וריכוז, לפעילות המוח ולשיפר הזיכרון.
מחקר קליני שהתפרסם בכתב העת Genetics and Molecular Research בשנת 2015 בדק את השפעת הפוספטידיל סרין על זיכרון (הן בבני אדם והן בחולדות מעבדה עם אלצהיימר). לעומת קבוצת הביקורת שלא קיבלה פוספטידיל סרין, הנבדקים בקבוצת הניסוי הראו עליה משמעותית באוצר המילים וביכולות קוגניטיביות אחרות. החוקרים מצאו שהפוספטידיל סרין שיפר את יכולות הזיכרון של הנבדקים והפחית דלקתיות במוח של הנבדקים החולים באלצהיימר.
במאמר אחר, שנערך ביפן והתפרסם בכתב העת Journal of clinical biochemistry and nutrition בשנת 2010, חוקרים ערכו ניסוי מבוקר על קבוצה של שבעים ושמונה נבדקים בני 50 עד 69 שהתלוננו על בעיות זיכרון. במשך שישה חודשים, החוקרים נתנו פוספטידיל סרין (שהופק מזרעי סויה) רק לקבוצת הטיפול שנבחרה באופן אקראי, בעוד שקבוצת הביקורת קיבלה פלצבו (תרופת דמה) בלבד. ממצאי הניסוי הראו עליה משמעותית בתפקוד קוגניטיבי הקשור לזיכרון אצל הנבדקים שטופלו בפוספטידיל סרין. מסקנות המחקר הן שפוספטידיל סרין נחשב ל"רכיב מזון בטיחותי" וכי שישה חודשים של צריכת פוספטידיל סרין יכולים לשפר זיכרון אצל מבוגרים המתלוננים על בעיות זיכרון.
מאמר נוסף של קבוצת חוקרים אחרים ביצע סקירת ספרות רחבה של 127 מאמרים מדעיים על השפעותיו של פוספטידיל סרין על המוח האנושי. המאמר פורסם בכתב העת Nutrition בשנת 2015. סקירה זו מצאה שישנם ממצאים ממחקרים מדעיים רבים המצביעים יחד על כך שפוספטידיל סרין נספג ביעילות במוח האנושי ועוצר או מאט התדרדרות בתפקוד תאי עצב.
המחקר מצא שפוספטידיל סרין תומך ומשפר תפקודים קוגניטיביים מגוונים, כולל:
- יצירת זיכרון לטווח קצר
- התגבשות זיכרון לטווח ארוך
- יצירת זיכרונות חדשים
- שליפת זיכרונות
- היכולת למקד תשומת לב ולהתרכז
- היכולת להסביר תופעות ולפתור בעיות
- היכולת לתקשר
בנוסף, המאמר מצא שפוספטידיל סרין תומך ומשפר יכולות מוטוריות ובמיוחד תגובות מהירות ורפלקסים.
ביבליוגרפיה
[1] Zhang, Y. Y., Yang, L. Q., & Guo, L. M. (2015). Effect of phosphatidylserine on memory in patients and rats with Alzheimer’s disease. Genet Mol Res, 14(3), 9325-9333.
[2] Kato-Kataoka, A., Sakai, M., Ebina, R., Nonaka, C., Asano, T., & Miyamori, T. (2010). Soybean-derived phosphatidylserine improves memory function of the elderly Japanese subjects with memory complaints. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 1009240057-1009240057.
[3] Glade, M. J., & Smith, K. (2015). Phosphatidylserine and the human brain. Nutrition, 31(6), 781-786.
האמור בדף זה הינו בגדר מידע כללי. בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.