להשיג בבתי המרקחת ובבתי הטבע:
יתרונותיה הייחודיים של הספירולינה: ממצאים מניסויים מבוקרים
ספירולינה היא אצה בצבע ירוק-כחול, השייכת לקבוצת הצמחים העתיקים ביותר על פני כדור הארץ. האצטקים במרכז אמריקה היו הראשונים שזיהו את הפוטנציאל הבריאותי והתזונתי באצה זו, ומאז כבר הפכה לאחד מתוספי התזונה הפופולריים ביותר. כיום, היא נחשבת בעיני רבים ל"מזון על", זאת בזכות הערכים התזונתיים הגבוהים והאיכותיים שהיא מכילה: מעל ל- 50% מהמסה שלה מורכבים מחלבון מלא, כלומר חלבון שבו מצויות כל חומצות האמינו החיוניות לאדם, ובנוסף היא מכילה גם ריכוז גבוה של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ואומגה 3.
השפעתה של הספירולינה על משקל הגוף ולחץ הדם נבדקה במחקר שפורסם בשנת 2016 בכתב העת European Review for Medical and Pharacological Sciences. 40 נבדקים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות. בקבוצת הטיפול, הנבדקים קיבלו במשך שלושה חודשים מנה יומית של 2 גרם ספירולינה. לעומת זאת, בקבוצת הביקורת, הנבדקים קיבלו תרופת דמה (פלציבו) בלבד במינון ומשך זמן זהים. בזכות ההקצאה האקראית של הטיפול, תכונות הנבדקים בכל אחת מהקבוצות דומות זו לזו בממוצע. לכן, ההבדלים הנצפים במדדי המשקל ולחץ הדם בסוף הניסוי משויכים לאפקט של צריכת הספירולינה.
תוצאות הניסוי:
בהשוואה לקבוצת הביקורת, חל שיפור ניכר במדדי מסת הגוף (BMI), המשקל, לחץ הדם הסיסטולי ומדד קשיחות העורקים של הנבדקים שנטלו ספירולינה בתום תקופת הטיפול. חלה ירידה של כ-5 קילוגרמים במשקל הנבדקים בקבוצת הספירולינה, לעומת עליה של כ-2 קילוגרמים במשקל הנבדקים בקבוצת הביקורת. הבדלים גדולים אלה היו מובהקים סטטיסטית. לאור הממצאים, החוקרים טענו שצריכת ספירולינה באופן קבוע למשך תקופה של שלושה חודשים משפרת מדדי משקל, מסת גוף, ולחץ דם בקרב אנשים שנמצאים בעודף משקל.[1]
תוצאות ממטא-אנליזה:
מחקר נוסף שפורסם בכתב העת Complementary therapies in medicine בחן את ההשפעה של ספירולינה על ירידה במשקל באמצעות מטא-אנליזה. כלומר, החוקרים אספו נתונים ממספר מחקרים קודמים עצמאיים וניתחו אותם יחד באופן משולב. כאשר ניתוח מסוג זה מתבסס על ניסויים מבוקרים ומוצא קשר מובהק בין משתנים, כמו למשל צריכת ספירולינה וירידה במשקל, ניתן להיות בטוחים יותר בתוקף הממצאים. החוקרים ביססו את הניתוח שלהם על חמישה ניסויים קליניים אקראיים. הממצאים הראו שצריכת ספירולינה הובילה לירידה מובהקת סטטיסטית במשקל ובאחוזי השומן בגוף. הירידה במשקל בעקבות צריכת תוסף ספירולינה היתה גדולה יותר בקרב אנשים עם השמנת יתר (obesity) לעומת אנשים עם עודף משקל.
ביבליוגרפיה
[1] Miczke, A., Szulinska, M., Hansdorfer-Korzon, R., Kregielska-Narozna, M., Suliburska, J., Walkowiak, J. and Bogdanski, P., 2016. Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 20(1), pp.150-156.
[2] Moradi, S., Ziaei, R., Foshati, S., Mohammadi, H., Nachvak, S.M. and Rouhani, M.H., 2019. Effects of Spirulina supplementation on obesity: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Complementary therapies in medicine, 47, p.102211.
האמור בדף זה הינו מידע כללי על צמחי מרפא ואיננו מהווה המלצה רפואית.
לפני השימוש מומלץ לקרוא חומר נוסף ולהתייעץ עם אנשי מקצוע.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.