להשיג בבתי המרקחת ובבתי הטבע:
מגה מגנזיום של נופר מכיל: מגנזיום ואשלגן
מגנזיום
המגנזיום הוא מינרל חיוני לגוף.
הוא משתתף בתהליכים רבים בגוף האדם, מסייע ליצירת חלבונים, ומסייע לפעולת השרירים. המגנזיום חשוב לפעילות תקינה של הלב. הוא מונע הפרעות קצב לב. כמו כן, המגנזיום מסייע לשמירה על לחץ דם תקין, הוא חשוב לבניית העצמות ולמערכת החיסון ומסייע למניעת מיגרנות. המגנזיום מסייע להפחתת לחץ דם ולהפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2. הוא מסייע לפירוק סוכרים ומסייע להפחתת התנגודת לאינסולין. בנוסף, המגנזיום מגדיל את צפיפות העצם ומונע אוסטאופורוזיס ושברים.
התסמינים למחסור במגנזיום
· אובדן תיאבון
· בחילות, הקאות
· עייפות
· חולשה
· התכווצות שרירים
· פירכוסים
· רעידות גפיים
· שינויים בקצב הלב.
הנזקים הנגרמים ממחסור במגנזיום
מחסור במגנזיום עלול לגרום להתכווצות שרירים, אוסטאופורוזיס (דילול העצם), לחץ דם גבוה, סוכרת, שבץ מוחי, טרשת עורקים, הפרעות בקצב הלב, וסכנה להתקף לב, הפרעות עיכול, שלשולים, עצירות, רעידות גפיים, כאבי ראש, בחילות, סחרחורות. מחסור במגנזיום מוביל גם למחסור באשלגן, נתרן וסידן.
מחלות הגורמות לחוסר במגנזיום
· מחלות כבד
· אי ספיקת לב
· אי ספיקת כליות
· מחלות מעיים דלקתיות
· דלקת הלבלב
· אלכוהוליזם
· סוכרת סוג 2
סיבות נוספות למחסור במגנזיום
· עליה בגיל- עם העליה בגיל המבוגרים, רמת המגנזיום בגוף הולכת ופוחתת.
· איבוד מגנזיום בזיעה ובשתן
· שתיית מים מותפלים – התפלת מים מוציאה את המלחים והמינרלים מהמים וביניהם גם את המגנזיום. מי הברז בישראל מעורבבים עם מים מותפלים ולכן יש בהם פחות מגנזיום. לכן, מומלץ לקחת תוסף מגנזיום להשלמת המחסור במגנזיום.
· מזון מעובד – בחברה המערבית המודרנית אנו צורכים מזון מעובד ופחות ירקות ופירות וכתוצאה מכך נוצר מחסור במגנזיום בגוף.
סוגי המזון המכילים מגנזיום
המגנזיום מצוי בירקות ירוקים (בעיקר בעלים הירוקים), דגנים מלאים, אגוזים, גרעינים, בננות וקטניות.
אשלגן
האשלגן הינו מינרל חיוני בגוף. הוא משתתף בתהליך התכווצות השרירים ושליחת מידע עצבי דרך תאי העצב. כמו כן, הוא משתתף בתהליך חילוף החומרים וכך הוא מסייע להפקת אנרגיה מחלבונים, שומנים ופחמימות.
מחסור באשלגן יכול לגרום לחולשה ועייפות, כאבי שרירים, הפרעות בקצב הלב, קשיי נשימה, לחץ דם גבוה, וסוכרת.
התסמינים המופיעים כאשר רמת הסוכר בדם עולה בצורה ממושכת הם צימאון מוגבר ומתן שתן מוגבר.
גורמים למחסור באשלגן
· כליות שאינן מתפקדות בצורה תקינה. הכליות אחראיות על וויסות רמת האשלגן. הן גורמות להפרשתו בשתן כשהוא ברמה גבוהה מידי ולהפחתת כמות השתן כאשר חסר אשלגן בגוף.
· מחסור במגנזיום עלול לגרום למחסור באשלגן.
· טיפול באינסולין לסוכרתיים גורם לכניסת אשלגן לתאים וכתוצאה מכך נוצר מחסור באשלגן בדם.
· נטילת תרופות משתנות
· תרופות אחרות: ונטולין, תרופות ללחץ דם ותרופות לאי ספיקת לב.
· צריכה מוגברת של מלח במזון. המלח מכיל נתרן הגורם להפרשה מוגברת של אשלגן בשתן.
· הפרשה של אדרנלין לדם, במצבי לחץ, גורמת לכניסת אשלגן לתאי הגוף ולירידת רמת האשלגן בדם.
· שימוש בסמים גורם לירידה ברמת האשלגן בדם.
מזונות המכילים אשלגן
· בשר
· דגים
· ירקות
· פירות
· קטניות
· אגוזים
· שקדים
· מוצרי חלב
חשיבותו של המגנזיום והשפעתו על מערכת העיכול
מגנזיום הוא מינרל חיוני לתפקוד תקין של מערכות שונות בגוף. רבים בציבור הרחב יודעים על התפקיד החשוב שמינרל זה ממלא בבניית עצמות ובוויסות הפעילות של השרירים ושל העצבים. בשמירה על קצב לב יציב ועל לחץ דם תקין. בתמיכתו בתפקוד התקין של מערכת החיסון ובוויסות רמות הסוכר בדם. אולם הרבה פחות ידועות לציבור הרחב מעלותיו של המגנזיום בכל הנוגע לסיוע למערכת העיכול בגוף האדם.
מדוע תהליך עיכול תקין ובריאות המעיים כל כך חשובים?
למעשה, לפחות 70 אחוזים מהמערכת החיסונית עשויים להימצא במעיים, שם פועלים חיידקים "טובים" במטרה לשמור על סביבה מאוזנת ועל בריאות הגוף. אם האיזון הזה מופר, זה יכול להשפיע על בריאות הגוף כולו, וזו הסיבה ששמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול צריכה להיות חלק בלתי נפרד משגרת הבריאות היומיומית של אדם. דאגה למעיים היא אחת הדרכים הטובות ביותר לתמיכה בבריאות הכללית.
כיצד המגנזיום עוזר בתהליך העיכול?
· בתהליך העיכול, שלושה אנזימי עיכול הופכים מזון לחומרים מזינים שיכולים להיספג ולהיטמע בגוף. מגנזיום משחק תפקיד חשוב במערכות אנזימיות רבות בתוך הגוף. כמה מהתהליכים האלה כוללים הפקת אנרגיה מחילוף חלבונים, פחמימות ושומנים.
· המעיים מורכבים משריר הקרוי "שריר חלק", האחראי להניע את המזון ולדחוף אותו קדימה בפעולה שנקראת פריסטלטיקה. בדרך זו, המזון עושה את דרכו מהמעי הדק- שם נספגים רוב מרכיבי המזון, אל המעי הגס- שם נספגים הנוזלים ובסופו של דבר החוצה דרך פי הטבעת.
המגנזיום למעשה פועל בשלושה דרכים:
ראשית, המגנזיום עוזר להרפות את השריר החלק שבדופן המעיים, ובכך מסייע בתהליך הנעת המזון קדימה באותה תנועה פריסטלטית.
שנית, הוא מסייע לספיגת מים אל תוך המעי, המרכך בדרך זו את הצואה והופך אותה קלה יותר להזזה.
שלישית, המגנזיום עוזר גם להרפות את שרירי פי הטבעת, היכן שיוצאת הפסולת של המזון לאחר שהסתיים תהליך עיכולו.
באמצעות שלוש הדרכים הללו, בנוסף לתפקיד החשוב שממלא המגנזיום בתהליך עיכול המזון וליציאת הפסולת מן הגוף, הוא גם מסייע רבות לשחרור עצירות.
חשוב לציין, כי לעיתים המגנזיום עלול לגרום ליציאות מימיות ונוזליות. לכן, למרות שהוא מהווה מינרל חיוני ביותר עבור גוף האדם, בדגש על מערכת העיכול, יש להתייעץ עם הרופא המטפל בטרם לקיחתו, בדומה לכל תוסף תזונה אחר.
· השפעה מעניינת נוספת של המגנזיום, הקשורה באופן עקיף למערכת העיכול, היא השפעתו על תחושת הצמא. במידה ויש חוסר במינרל זה, יתכן והגוף יתרגם בעקבות כך את תחושת הצמא המתעוררת בו לחשק למתוק. מזונות עתירי סוכר ודברי מתיקה נפוצים כל כך בחברה שלנו עד שנדמה כי התשוקה להם הפכה לנחלתם של כולם. אך ישנן מספר סיבות הגורמות לאנשים לסבול מדחף בלתי נשלט למתוקים יותר מאחרים. אחת מסיבות אלה היא כאמור מחסור במגנזיום. לכן, אם עבר זמן רב מאז בדיקות הדם האחרונות, מומלץ לבקש מהרופא המטפל הפנייה לבדיקת "כימיה בדם". במידה ויתגלה חוסר במגנזיום ניתן יהיה לקחת תוסף תזונה על מנת לפתור אותו.
ואכן, צריכת כמות מספקת של מגנזיום דרך התזונה הופכת בעולם המערבי לקשה יותר ויותר. זאת בשל סיבות שונות הכוללות, בין היתר, עיבוד המזון, חוסר גיוון במזון, מחסור במגנזיום במי השתייה, נטילת תרופות ו/או מחלות כרוניות הפוגעות בתהליכי ספיגת המגנזיום או ברמתו בגוף. ואפילו אם מקפידים על תזונה המבוססת על מקורות עשירים במגנזיום כמו עלים ירוקים, שעועית, אגוזים וקטניות, למעשה רוב הגידולים של היום גדלים באדמה דלה כל כך במינרלים שאפילו המזונות הבריאים ביותר עדיין דלים במגנזיום. חיוניותו של המגנזיום לתפקוד התקין של מערכות שונות בגוף, ובהן מערכת העיכול, היא כה רבה, שכדאי לוודא צריכה מספקת של מינרל בסיסי זה לגוף.
האמור בדף זה הינו מידע כללי ואיננו מהווה המלצה רפואית.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.