_____________________________________________
כל האמור בדף זה הינו מידע כללי ומידע על צמחי מרפא ועל כורכומין.
הוא איננו מהווה המלצה רפואית.
לפני השימוש מומלץ לקרוא חומר נוסף ולהתייעץ עם אנשי מקצוע.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.
מגה כורכומין של נופר מכיל: תמצית כורכומין עם הרפגו, אשווגנדה, בוסוולייה ופפרין.
כורכומין
הכורכומין הינו פוליפנול המהווה את אחד הרכיבים הפעילים המצויים בצמח הכורכום.
הכורכומין הינו נוגד חמצון אנטי דלקתי, אנטי בקטריאלי, אנטי פטרייתי.
הכורכומין נמצא במחקרים רבים כמסייע לטיפול בדלקות פרקים, מחלות לב וכלי דם (כגון טרשת עורקים), מחלות דרכי העיכול (כגון קוליטיס), בעיות שלד, מחלות עור וסוגי סרטן שונים.
עקב פעילותו כנוגד חמצון, מונע הכורכומין את חמצונו של הכולסטרול ושקיעתו על דפנות כלי הדם בכך הוא מונע טרשת עורקים וע"י כך הוא מסייע גם למניעת מחלות לב וכלי דם.
כנוגד חמצון הוא מונע מרדיקלים חופשיים לפגוע ב- DNA ע"י חמצון.
הכורכומין מסייע לעיכוב והשמדה של תאים סרטניים מסוגים מסויימים וכן הוא מסייע למנוע נזקי עישון.
הכורכומין הינו נוגד קרישה ומונע קרישי דם אך אין לצרוך אותו יחד עם קומדין המשמש גם הוא כנוגד קרישת דם.
ספיגת הכורכומין בקיבה היא נמוכה ולכן מומלץ לצרוך אותו יחד עם פפרין לשיפור הספיגה.
הכורכומין נמצא כמסייע גם במקרים של פסוריאזיס, סוכרת, אסתמה ולאיזון כולסטרול.
הכורכומין מסייע לשיקום הכבד ולשיקום רקמות פגועות בכבד ובכך הוא תורם לסילוק פסולת ורעלים מהגוף.
הכבד הפועל כשורה מסייע בהזנת העור וכתוצאה מכך תורם לשיפור מראה העור, לגמישותו ורענונתו.
פעילותו של הכורכומין כנוגד חמצון חזק מנטרלת את הרדיקליים החופשיים הפוגעים בעור וגורמים להזדקנותו. כתוצאה מכך מסייע הכורכומין להאטת הזדקנות העור.
הכורכומין מעודד הפרשת מיצי מרה ובכך מונע היווצרות אבנים בכיס המרה.
הכורכומין משפר את פעולת הכבד וכך הוא מסייע להפחתת ואיזון הכולסטרול. הוא מונע את חמצון הכולסטרול הרע (ה- LDL) וכתוצאה מכך הוא מונע הסתיידות עורקים. פעולה זו היא חשובה לשיפור זרימת הדם למוח. הדם מביא עמו אספקה שוטפת של מזון וחמצן למוח וכתוצאה מכך הוא מסייע למנוע מוות של תאי עצב. כך מונע הכורכומין מחלות כמו אלצהיימר ודמנציה.
הכורכומין עשיר בויטמינים: B2, B3 B6 ובמינרלים: סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום, נחושת, אבץ ומנגן. מינרלים אלה חשובים לפעילות תקינה של הלב וליצירת כדוריות דם אדומות.
הרפגו ובוסוולייה ידועים כצמחים המסייעים למנוע דלקות פרקים וכאבי פרקים.
פפרין מסייע לספיגה טובה יותר של הכורכומין.
להלן תקציר ממצאים ממחקר מדעי על צמח הכורכומין:
מחקרים מדעיים על השפעתו של הכורכומין
צמח הכורכומין מסייע בטיפול בכאבי שרירים ובדלקות שונות, כמו דלקות פרקים ודלקות הנובעות מפעילות גופנית מוגברת, ולכן יכול גם לסייע לשיפור תהליך ההחלמה בקרב אנשים פעילים ספורטיבית. סגולות אלה נוצרות בעקבות התכונות האנטי-דלקתיות ונוגדות החימצון של הכורכומין.[1]
מחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Phytotherapy Research בדק את השפעתו של הכורכומין (וכורכומינואידים נוספים המצויים בצמח הכורכום) על דלקת פרקים בברכיים. החוקרים חילקו 40 נבדקים לשתי קבוצות באופן אקראי. במשך שישה שבועות, הנבדקים בקבוצת הטיפול קיבלו 1,500 מיליגרם של כורכומין ביום (בשלוש מנות של 500 מיליגרם), ואילו הנבדקים בקבוצת הביקורת קיבלו מנה זהה בגודלה של תרופת דמה (פלציבו). ממצאי המחקר הראו ירידה משמעותית ומובהקת סטטיסטית בחומרת דלקת הפרקים ובדרגת הכאב של הנבדקים שקיבלו את הטיפול לעומת הנבדקים בקבוצת הביקורת. למרות שההבדלים בין הקבוצות בדרגת קשיחות המפרקים לא היו מובהקים סטטיסטית, כן חל שיפור מובהק בתפקוד הפיזי בקרב הנבדקים בקבוצת הטיפול. מסקנות המחקר: הטיפול בכורכומינואידים המופקים מצמח הכורכום הוא טיפול אפקטיבי ובטוח בדלקות פרקים.
ביבליוגרפיה
[1] Hewlings, S.J. and Kalman, D.S., 2017. Curcumin: a review of its effects on human health. Foods, 6(10), p.92.
[2] Panahi, Y., Rahimnia, A.R., Sharafi, M., Alishiri, G., Saburi, A. and Sahebkar, A., 2014. Curcuminoid treatment for knee osteoarthritis: A randomized double‐blind placebo‐controlled trial. Phytotherapy Research, 28(11), pp.1625-1631.
להלן תקציר ממצאים ממחקר מדעי על צמח ההרפגו:
מחקרים מדעיים על השפעתו של צמח ההרפגו
צמח ההרפגו גדל בערבות הצחיחות של דרום אפריקה, נמיביה ובוטסואנה. במשך מאות שנים הרפגו שימש כצמח מרפא מסורתי לטיפול במגוון רחב של מחלות וכאבים, כולל חום, דלקות פרקים, ובעיות עיכול. השימוש בו החל להיות פופולרי ברחבי אירופה בתחילת המאה העשרים לטיפול בבעיות שונות, כולל דלקות פרקים. רוב המחקרים שבוצעו על בעלי חיים הראו כי צמח ההרפגו טיפל באופן אפקטיבי בדלקות שונות. מספר מחקרים קליניים בבני אדם מצאו כי צמח ההרפגו שיפר את מצבם של הנבדקים, הפיג כאבים הנובעים מדלקות גב ופרקים, ושיפר את יכולת התנועה שלהם.[1]
לדוגמה, במחקר שפורסם בכתב העת Phytotherapy Research בשנת 2003 החוקרים גייסו 75 נבדקים שסבלו מדלקות פרקים בברכיים ובירכיים ועקבו אחר מצבם במשך 12 שבועות שבהם כל נבדק קיבל מנה יומית של צמח ההרפגו (50 מ"ג). בתום 12 השבועות, הנבדקים הראו שיפור משמעותי של כ-24.5% במדדי הכאב ושיפור בסימפטומים נוספים הקשורים לדלקות הפרקים כמו מידת הנוקשות ויכולות תפקוד גופניות.[2]
למרות התוצאות החיוביות, לא ניתן לדעת בביטחון כי הטיפול בצמח ההרפגו הוא זה שגרם לשיפור שנצפה במצבם של הנבדקים, מכיוון שבמחקר זה לא היתה קבוצת ביקורת שמולה ניתן להשוות את מצבם של המטופלים. במילים אחרות, יש ספק מסוים שממצאים אלה אולי היו נצפים גם אם הנבדקים לא היו מקבלים את הטיפול. כדי להסיר ספק זה במידה רבה, יש לבצע ניסוי אקראי מבוקר.
ניסוי אקראי מבוקר שכזה נערך במחקר שהתפרסם בשנת 2001.[2,3] החוקרים גייסו 46 נבדקים וחילקו אותם באופן אקראי לשתי קבוצות. קבוצת הטיפול קיבלה מנה יומית של 30 מ"ג הרפגו למשך 20 שבועות. קבוצת הביקורת קיבלה תרופת דמה (פלציבו) במינון זהה במשך אותה תקופה בדיוק. תוצאות הניסוי הראו כי היתה ירידה משמעותית ומובהקת סטטיסטית ברמת הכאב ובדרישה למשככי כאבים מצד הנבדקים בקבוצת הטיפול לעומת אלה בקבוצת הביקורת. ניסויים אקראיים מבוקרים נוספים הראו תוצאות דומות: טיפול בצמח ההרפגו שיפר את מצבם של הסובלים מדלקות פרקים שונות ומכאבי גב (לקריאה נוספת ראו מאמרים 4 עד 8 בביליוגרפיה).
ביבליוגרפיה
[1] Grant, L., McBean, D.E., Fyfe, L. and Warnock, A.M., 2007. A review of the biological and potential therapeutic actions of Harpagophytum procumbens. Phytotherapy Research, 21(3), pp.199-209.
[2] Wegener, T. and Lüpke, N.P., 2003. Treatment of patients with arthrosis of hip or knee with an aqueous extract of devil's claw (Harpagophytum procumbens DC.). Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 17(10), pp.1165-1172.
[3] Frerick, H., Biller, A. and Schmidt, U., 2001. Stufenschema bei coxarthrose. Der Kassenarzt, 5(34), p.41.
[4] Lecomte, A. and Costa, J.P., 1992. Harpagophytum dans l'arthrose: Etude en double insu contre placebo. Le Magazine, 15, pp.27-30.
[5] Fiebich, B.L., Heinrich, M., Hiller, K.O. and Kammerer, N., 2001. Inhibition of TNF-α synthesis in LPS-stimulated primary human monocytes by Harpagophytum extract SteiHap 69. Phytomedicine, 8(1), pp.28-30.
[6] Chantre, P., Cappelaere, A., Leblan, D., Guedon, D., Vandermander, J. and Fournie, B., 2000. Efficacy and tolerance of Harpagophytum procumbens versus diacerhein in treatment of osteoarthritis. Phytomedicine, 7(3), pp.177-183.
[7] Chrubasik, S., Junck, H., Breitschwerdt, H., Conradt, C. and Zappe, H., 1999. Effectiveness of Harpagophytum extract WS 1531 in the treatment of exacerbation of low back pain: a randomized, placebo-controlled, double-blind study. European Journal of Anaesthesiology, 16(2), pp.118-129.
[8] Göbel, H., Heinze, A., Ingwersen, M., Niederberger, U. and Gerber, D., 2001. Effects of Harpagophytum procumbens LI 174 (devil's claw) on sensory, motor und vascular muscle reagibility in the treatment of unspecific back pain. Schmerz (Berlin, Germany), 15(1), pp.10-18.
להלן תקציר ממצאים ממחקר מדעי על צמח הויטניה:
מחקרים מדעיים על השפעתו של צמח הויטניה (ויתניה/ אשווגנדה)
מחקרים רבים מצאו כי לצמח הויטניה (הידוע גם בשם אשווגנדה) סגולות רפואיות רבות. בין היתר, הממצאים מראים כי לצמח יש תכונות אנטי-דלקתיות, נוגדות חמצון, אנטי-אייג'ינג, ותכונות המסייעות לתפקוד מערכת החיסון, מערכת העצבים, מערכות הלב והריאות, ובלוטות האנדוקרין, שתפקידן להפריש הורמונים בגוף.[1]
ממצאים ממחקר שהתפרסם בכתב העת Journal of ethnopharmacology בשנת 1991, הראו כי צמח הויטניה יכול לסייע לאנשים הסובלים מדלקות פרקים ושחיקת סחוס מפרקי.[2] בשלב הראשון, החוקרים בחרו 42 נבדקים שסבלו מדלקות פרקים והפסיקו את כל הטיפולים התרופתיים הקודמים שלקחו למשך חודש ימים. בשלב השני, החוקרים חילקו את הנבדקים לשתי קבוצות באופן אקראי. (1) קבוצת הטיפול: קבוצה זו הורכבה מהנבדקים שנבחרו אקראית לקבל את הטיפול—שתי קפסולות לאחר הארוחה ופעם בשמונה שעות, כל קפסולה הכילה 450 מיליגרם של צמח הויטניה. (2) קבוצת הביקורת: קבוצה זו הורכבה מהנבדקים שנבחרו אקראית לקבל תרופת דמה (פלציבו) בלבד, במינון, משקל ומראה זהים לטיפול האמיתי. המשתתפים בניסוי נבדקו אחת לשבוע במשך שלושה חודשים. בין היתר, הפרמטרים הקליניים שנמדדו על ידי החוקרים היו חומרת הכאב של הנבדקים, נוקשות המפרקים, דרגת המוגבלות, ועוצמת האחיזה של הנבדקים.
תוצאות הניסוי הראו כי חל שיפור משמעותי ומובהק סטטיסטי בשני פרמטרים: ראשית, לעומת הנבדקים מקבוצת הביקורת שלא קיבלו את הטיפול, דרגת הכאב של הנבדקים שטופלו בצמח הויטניה היתה נמוכה בהרבה. ושנית, דרגת המוגבלות של האנשים בקבוצת הטיפול היתה נמוכה באופן משמעותי ומובהק לעומת האנשים מקבוצת הביקורת שקיבלו תרופת דמה בלבד, ללא צמח הויטניה. ראוי לציין כי עבור המטופלים בצמח הויטניה נצפה שיפור על פני כל הפרמטרים שנמדדו, אם כי הבדלים אלה לא היו מובהקים סטטיסטית (סיבה אפשרית אחת לכך, היא גודל המדגם הקטן יחסית). על בסיס ממצאים אלה, החוקרים הסיקו כי צמח הויטניה מהווה טיפול אפקטיבי ובטוח בדלקות פרקים.
ביבליוגרפיה
[1] Mishra, L.C., Singh, B.B. and Dagenais, S., 2000. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Alternative medicine review, 5(4), pp.334-346.
[2] Kulkarni, R.R., Patki, P.S., Jog, V.P., Gandage, S.G. and Patwardhan, B., 1991. Treatment of osteoarthritis with a herbomineral formulation: a double-blind, placebo-controlled, cross-over study. Journal of ethnopharmacology, 33(1-2), pp.91-95.
כל האמור לעיל הינו מידע כללי על צמחים ואיננו בגדר של המלצה רפואית.
לפני תחילת השימוש בצמחים ובתוספי תזונה יש להתייעץ עם אנשי מקצוע.
בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.
מחקרים ומקורות:
תכונותיו הרפואיות של הכורכומין, פרופ' ראובן אור – בית חולים הדסה עין כרם י"ם.
Multiple Biological Activities of Curcumin: A Short Review. Radha K. Maheshwari et al. in Life Sciences, Vol. 78, pages 2081–2087; 2006.
The Molecular Targets and Therapeutic Uses of Curcumin in Health and Disease. Edited by Bharat B. Aggarwal, Young Joon Surh and Shishir Shishodia. Springer (in press).
Perkins S, Verschoyle RD, Hill K, Parveen I, Threadgill MD, Sharma RA, Williams ML, Steward WP, Gescher AJ. Chemopreventive efficacy and pharmacokinetics of curcumin in the min/+ mouse, a model of familial adenomatous polyposis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002; 11:535-40
Dorai T, Cao YC, Dorai B, Buttyan R, Katz AE. Therapeutic potential of curcumin in human prostate cancer- curcumin inhibits proliferation, induces apoptosis, and inhibits angiogenesis of LNCaP prostate cancer cells in vivo. The Prostate 2001; 47: 293-303.
Korutla L, Kumar R. Inhibitory effect of curcumin on epidermal growth factor receptor kinase activity in A431 cells. Biochim. Biophys. Acta 1994; 1224: 597–600
Korutla L, Cheung JY, Mendelsohn J, Kumar R. Inhibition of ligand-induced activation of epidermal growth factor receptor tyrosine phosphorylation by curcumin. Carcinogenesis 1995; 16: 1741–1745.
Piwocka K, Zablocki K, Wieckowski MR, Skierski J, Feiga I, Szopa J, Drela N, Wojtczak L, Sikora E. A novel apoptosis-like pathway, independent of mitochondria and caspases, induced by Curcumin in human lymphoblastoid T (Jurkat) cells, Exp.Cell Res. 1999; 299-307